Jela bez mesa

UMESTO ZAPRŠKE STAVITE SAMO 1 SASTOJAK I DOBIĆETE GRAŠAK IZ SNOVA! Po ovom receptu ješće ga i oni koji ga ne vole: Evo kako je najukusniji!

Svaka prosečna srpska porodica bar jednom nedeljno priprema ovo jelo.

26.02.2025 08:01

UMESTO ZAPRŠKE STAVITE SAMO 1 SASTOJAK I DOBIĆETE GRAŠAK IZ SNOVA! Po ovom receptu ješće ga i oni koji ga ne vole: Evo kako je najukusniji!
shutterstock.com

Grašak je jedno od omiljenih povrća mnogih domaćica, ali nutricionisti su predložili potpuno novi način pripreme ovog zdravog zelenog povrća. Umesto klasičnog kuvanja ili dinstanja sa zaprškom, preporučuju se drugačiji koraci koji će zadržati ukus i hranljive sastojke graška.

Umesto tradicionalnog načina kuvanja graška, nutricionisti predlažu brži i jednostavniji proces koji će sačuvati sve hranljive sastojke. Potrebno je samo zagrejati malo putera u tiganju, dodati zamrznuti grašak i poklopiti. Na tihoj vatri ga treba ostaviti da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti, čime se čuva bogatstvo ukusa i vitamina.

U ovom receptu za grašak, posebnu važnost ima puter koji mu daje karakterističan ukus, dok se dodavanjem kašike šećera postiže pravo uživanje. Nakon desetak minuta, preporučuje se dodavanje začina po želji, a posebno se ističu beli luk i mirođija kao savršeni dodaci ovom jelu.

Ovakav način pripreme graška omogućava očuvanje hranljivih materija koje bi inače bile izgubljene brzim kuvanjem u ključaloj vodi. Takođe, izbegavaju se loše posledice koje mogu nastati usled uprženog luka i zaprške, što je posebno važno za zdravlje stomaka i celokupnog sistema za varenje.

Shutterstock

Recept za grašak bez zaprške

U nastavku pogledajte recept za grašak bez zaprške.

Sastojci:

  • grašak - 400 g (svež ili smrznut)
  • maslac - 2 kašike
  • beli luk - 2 čena
  • mirođija (opciono)
  • biber
  • so
  • voda

Priprema:

U dubokom tiganju sa poklopcem zagrejte maslac. Dodajte grašak. Kratko propržiti, dodati iseckani čen belog luka i malo vode. Pokrijte poklopcem, povremeno otvarajući i mešajući i po potrebi dolivajući malo vode. Posle 15-ak minuta dodajte mirođiju, posolite i pobiberite. Pustite da se grašak lepo skuva, a ako voda isparava, dodajte je.

Promešajte i poslužite na tanjiru.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)