Ako ste ljubitelj ukusnih peciva, onda je ovaj recept savršen izbor za vas. Hrskavi simiti će vas oduševiti na prvi zalogaj. Priprema ovog jela je brza i jednostavna, a ukus će vas ostaviti bez daha.
Simit, popularni turski pekarski proizvod, predstavlja neizostavan deo turske kuhinje. U ovom receptu ćemo vam otkriti kako da pripremite tuske simite kod kuće i uživate u ukusu.
Sastojci:
- 3 šoljice brašna
- 1 kašičica soli
- 1 pakovanje suvog kvasca (ili 20g svežeg)
- 1/3 šoljica ulja
- 1 šoljica vode
- 4 kašike melase pomešane s pola šoljice vode
- susam po potrebi
Priprema:
U pripremi domaćih pogačica, prvi korak je stvaranje testa. U duboku posudu se stavlja brašno, pravi se udubljenje u sredini, a zatim se dodaje kvasac, so, ulje i postepeno doliva voda dok se testo ne zamesi. Ukoliko se koristi sveži kvasac, potrebno ga je rastopiti u malo vode i dodati prstohvat šećera kako bi mogao da nadodje pre nego što se pomeša s brašnom.
Nakon što je testo zamešeno, potrebno ga je ostaviti da odstoji i naraste oko jedan sat. Ovaj proces omogućava testu da postigne potrebnu mekoću, što će kasnije rezultirati sočnim pogačicama.
Kada je testo naraslo, sledi korak u kom se testo deli na šest jednakih delova. Svaki deo se oblikuje u lopticu, a zatim razvalja u tanak valjak. Zatvaranjem krajeva valjka dobija se karakterističan oblik pogačica, koji će kasnije doprineti njihovom sočnom i mekanom sastavu.
Prvo, u jednu posudu stavite mešavinu melase i vode. Ova kombinacija će simitu dati karakterističan slatkastu notu i hrskavu koru. Zatim, u drugu posudu stavite susam. Svaki simit prvo umočite u melasu, a zatim u susam. Ovaj postupak će simitu dati bogatstvo ukusa i hrskavu teksturu.
![](/data/images/2025-02-14/55314_profimedia-0962114575_orig.jpg?t=1739541754)
towfiqu Barbhuiya / Alamy / Profimedia
Nakon što ste simite umotali u susam, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da "odmaraju" još jedan sat.
Zagrejte rernu na 220°C i pecite simite 25 minuta. Ukoliko se odlučite za pečenje na 210°C, smanjite vreme pečenja na 20 minuta. Pratite kako simiti postaju zlatno smeđi i hrskavi, spremni da se posluže i uživaju.
Prijatno!
Komentari (0)