Jela bez mesa

TURSKI SIMIT KOJI MORATE DA PROBATE - ukusno testo koje će vas oduševiti: Hrskavo kao sa ulica Istanbula!

Otkrivamo kako ovaj ukusni specijalitet da pripremite u svom domu - lakše ne može.

15.02.2025 08:01

TURSKI SIMIT KOJI MORATE DA PROBATE - ukusno testo koje će vas oduševiti: Hrskavo kao sa ulica Istanbula!
Tarik Kaan Muslu / Alamy / Profimedia

Ako ste ljubitelj ukusnih peciva, onda je ovaj recept savršen izbor za vas. Hrskavi simiti će vas oduševiti na prvi zalogaj. Priprema ovog jela je brza i jednostavna, a ukus će vas ostaviti bez daha.

Simit, popularni turski pekarski proizvod, predstavlja neizostavan deo turske kuhinje. U ovom receptu ćemo vam otkriti kako da pripremite tuske simite kod kuće i uživate u ukusu.

Sastojci: 

  • 3 šoljice brašna 
  • 1 kašičica soli 
  • 1 pakovanje suvog kvasca (ili 20g svežeg)
  • 1/3 šoljica ulja 
  • 1 šoljica vode 
  • 4 kašike melase pomešane s pola šoljice vode 
  • susam po potrebi 

Priprema:

U pripremi domaćih pogačica, prvi korak je stvaranje testa. U duboku posudu se stavlja brašno, pravi se udubljenje u sredini, a zatim se dodaje kvasac, so, ulje i postepeno doliva voda dok se testo ne zamesi. Ukoliko se koristi sveži kvasac, potrebno ga je rastopiti u malo vode i dodati prstohvat šećera kako bi mogao da nadodje pre nego što se pomeša s brašnom.

Nakon što je testo zamešeno, potrebno ga je ostaviti da odstoji i naraste oko jedan sat. Ovaj proces omogućava testu da postigne potrebnu mekoću, što će kasnije rezultirati sočnim pogačicama.

Kada je testo naraslo, sledi korak u kom se testo deli na šest jednakih delova. Svaki deo se oblikuje u lopticu, a zatim razvalja u tanak valjak. Zatvaranjem krajeva valjka dobija se karakterističan oblik pogačica, koji će kasnije doprineti njihovom sočnom i mekanom sastavu.

Prvo, u jednu posudu stavite mešavinu melase i vode. Ova kombinacija će simitu dati karakterističan slatkastu notu i hrskavu koru. Zatim, u drugu posudu stavite susam. Svaki simit prvo umočite u melasu, a zatim u susam. Ovaj postupak će simitu dati bogatstvo ukusa i hrskavu teksturu.

towfiqu Barbhuiya / Alamy / Profimedia

Recept za turski simit

Nakon što ste simite umotali u susam, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da "odmaraju" još jedan sat. 

Zagrejte rernu na 220°C i pecite simite 25 minuta. Ukoliko se odlučite za pečenje na 210°C, smanjite vreme pečenja na 20 minuta. Pratite kako simiti postaju zlatno smeđi i hrskavi, spremni da se posluže i uživaju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)