Jela bez mesa

PROBAJTE TRADICIONALNE TURSKE POGAČICE - mekane i ukusne, očaraće vas već i miris tokom pečenja! Toliko su dobre da ćete ih spremati dvaput nedeljno!

Bićete oduševljeni kako su brzo i lako gotove, a možete ih konzumirati za sve obroke.

02.02.2025 08:01

PROBAJTE TRADICIONALNE TURSKE POGAČICE - mekane i ukusne, očaraće vas već i miris tokom pečenja! Toliko su dobre da ćete ih spremati dvaput nedeljno!
Shutterstock

Ukusne susam turske pogačice su omiljeni domaći specijalitet koji osvaja svojom savršenom ravnotežom između mekoće i hrskavosti, upotpunjene neodoljivom aromom. Ove pogačice su preukusan slaniš, pogodne za različite prilike, bilo da ih konzumirate za doručak, užinu ili za večeru. Njihova jednostavna priprema i fantastičan ukus čine ih neizostavnim delom trpeze u mnogim domovima, a ovako se tradicionalno pripremaju u Turskoj.

U nastavku pogledajte recept za pogačice spremljene na turski način.

Sastojci (za 6 osoba): 

  • 125 g margarina 
  • 2 kašike soli 
  • 2 jaja 
  • 1 šoljica ulja (0,75 dl) 
  • 6 čaša brašna (2 dl po čaši) 
  • 1 čaša mleka 
  • 1 paketić kvasca 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Premaz: 

  • 50 g susama 
  • 1 žumance

Priprema:

Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U mlakom mleku otopite kvasac i šećer u prahu. Dodajte jaja, so, ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Zatim dodajte brašno postepeno, dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadolazi oko pola sata. 

Kada je testo nadošlo, otkidajte komadiće veličine jajeta, oblikujte ih u loptice, pa ih lagano spljoštite. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte čistom krpom i ostavite da još malo narastu. 


Uključite rernu na 180°C. Pogačice premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite oko 20 minuta ili dok lagano ne porumene. Poslužite tople uz omiljeni namaz ili dodatak.

Uživajte u pripremi i konzumiranju!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)