Ukusne susam turske pogačice su omiljeni domaći specijalitet koji osvaja svojom savršenom ravnotežom između mekoće i hrskavosti, upotpunjene neodoljivom aromom. Ove pogačice su preukusan slaniš, pogodne za različite prilike, bilo da ih konzumirate za doručak, užinu ili za večeru. Njihova jednostavna priprema i fantastičan ukus čine ih neizostavnim delom trpeze u mnogim domovima, a ovako se tradicionalno pripremaju u Turskoj.
U nastavku pogledajte recept za pogačice spremljene na turski način.
Sastojci (za 6 osoba):
- 125 g margarina
- 2 kašike soli
- 2 jaja
- 1 šoljica ulja (0,75 dl)
- 6 čaša brašna (2 dl po čaši)
- 1 čaša mleka
- 1 paketić kvasca
- 2 kašike šećera u prahu
Premaz:
- 50 g susama
- 1 žumance
Priprema:
Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U mlakom mleku otopite kvasac i šećer u prahu. Dodajte jaja, so, ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Zatim dodajte brašno postepeno, dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadolazi oko pola sata.
Kada je testo nadošlo, otkidajte komadiće veličine jajeta, oblikujte ih u loptice, pa ih lagano spljoštite. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte čistom krpom i ostavite da još malo narastu.
Uključite rernu na 180°C. Pogačice premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite oko 20 minuta ili dok lagano ne porumene. Poslužite tople uz omiljeni namaz ili dodatak.
Uživajte u pripremi i konzumiranju!
Komentari (0)