Kiflice, bilo slane sa sirom ili slatke sa džemom omiljen su doručak većine ljudi u Srbiji. Današnje kiflice koje prave domaćice vode poreklo od bečkih kipferl, pecivo u obliku polumeseca koje se u Austriji pravi od kraja 17. veka. Preko Austro-Ugarske, ovaj recept je stigao i do naših prostora u 19. veku najpre u Vojvodinu, a potom se raširio i širom zemlje.
Malo je poznato da su kiflice u početku bile isključivo slano pecivo, a tek početkom 20. veka, pojavile su se i slatke verzije, punjene džemom, orasima ili makom. Posebno su bile popularne u periodu između dva Svetska rata kad je svaka devojka koja je želela da se uda morala da nauči kako da pravi kiflice.

shutterstock.com
Mnoge domaćice ne vole da ih prave zbog testa koje mora dugo da nadolazi da bi kiflice bile mekane. Ali, postoji i starinski recept za vazdušasto testo koje ne mora da se čeka da nadođe. Kiflice će biti mekane i sočne, a prema nekim procenama ovaj recept je star oko 200 godina i generacijama se prenosi sa majke na ćerku.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 10 g svežeg kvasca (ili pola kesice suvog kvasca, oko 5 g)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 80 g putera (za testo)
- 50 ml ulja
- 2 jaja (jedno belance ostaje za premazivanje)
- 200 g sira po izboru (feta, kravlji ili mešavina)
Priprema:
U malo mlake vode (oko 50 ml) razmutite kvasac sa šećerom i ostavite 5 minuta da se aktivira. U većoj posudi umutite jedno celo jaje i jedno žumance. Dodajte ulje i razmućeni kvasac, pa dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno u koje ste umešali so, ostatak vode, pa dobro umesite glatko testo. Ako je lepljivo, dodajte još malo brašna.
Razvucite testo oklagijom na radnoj površini testo i odozgo narendajte puter. Zatim testo zarolajte kao štrudlu i iseckajte na desetak loptica.
Svaku lopticu razvucite oklagijom, stavite malo sira u sredinu, pa oblikujte kiflice po želji i poređajte u podmazan pleh. Premažite belancetom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C. Kiflice pecite od 15 do 20 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)