Jela bez mesa

DOMAĆE KIFLICE SA JOGURTOM: Vazdušaste i sočne, smazaćete ih u trenu

Recept koji će vam svi tražiti.

19.05.2024 06:01

DOMAĆE KIFLICE SA JOGURTOM: Vazdušaste i sočne, smazaćete ih u trenu
shutterstock.com

Domaće kiflice su mnogima omiljen obrok,te uživaju u njima u bilo koje dana. Mogu se jesti i slane i slatke, a najlepše su kada su vazdušaste i kada se tope u ustima.

Ukoliko ste i vi ljubitelj ovih sočnih zalogaja, dobro upamtite ovaj recept. Jednostavno se priprema, a jogurt koji se dodaje testu daće im posebnu rastresitost.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 500 ml mlakog jogurta
  • 150 ml ulja
  • 2 belanceta

Za premazivanje kiflica:

  • 2 žumanceta
  • susam
  • margarin

 

Priprema:

U mlaku vodu staviti kašičicu šećera zatim dodati kvasac i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, napraviti udubljenje u sredini i dodati belanca, ulje, nadošli kvasac i na kraju jogurt (da bude mlak ). Zamesiti testo, po potrebi dodati brašno ali da testo ostane mekše zamešeno. Ostaviti da testo nadođe 20-25 minuta.
Nadošlo testo razvući na cm debljine i vaditi čašom krugove (kao za krofne) ili jednostavno kidati od testa male loptice. Od testa formirati duguljasti oblik dužine 20-25 cm. Na gornjem delu iseći tri trakice ali ne do kraja i onda uvijati od donjeg dela prema gornjem. Ove su kiflice bile prazne ali vi ih možete filovati po vašoj želji.

Na pleh izrendati 1/2 margarina (koji je pre toga bio na kratko u zamrzivaču) zatim ređati kiflice i ostaviti da nadođu. Kada su nadošle, svaku kiflicu premazati umućenim žumancima, zatim preliti  kašičicom rastopljenog margarina i posuti susamom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)