Domaće kiflice su mnogima omiljen obrok,te uživaju u njima u bilo koje dana. Mogu se jesti i slane i slatke, a najlepše su kada su vazdušaste i kada se tope u ustima.
Ukoliko ste i vi ljubitelj ovih sočnih zalogaja, dobro upamtite ovaj recept. Jednostavno se priprema, a jogurt koji se dodaje testu daće im posebnu rastresitost.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 500 ml mlakog jogurta
- 150 ml ulja
- 2 belanceta
Za premazivanje kiflica:
- 2 žumanceta
- susam
- margarin
Priprema:
U mlaku vodu staviti kašičicu šećera zatim dodati kvasac i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, napraviti udubljenje u sredini i dodati belanca, ulje, nadošli kvasac i na kraju jogurt (da bude mlak ). Zamesiti testo, po potrebi dodati brašno ali da testo ostane mekše zamešeno. Ostaviti da testo nadođe 20-25 minuta.
Nadošlo testo razvući na cm debljine i vaditi čašom krugove (kao za krofne) ili jednostavno kidati od testa male loptice. Od testa formirati duguljasti oblik dužine 20-25 cm. Na gornjem delu iseći tri trakice ali ne do kraja i onda uvijati od donjeg dela prema gornjem. Ove su kiflice bile prazne ali vi ih možete filovati po vašoj želji.
Na pleh izrendati 1/2 margarina (koji je pre toga bio na kratko u zamrzivaču) zatim ređati kiflice i ostaviti da nadođu. Kada su nadošle, svaku kiflicu premazati umućenim žumancima, zatim preliti kašičicom rastopljenog margarina i posuti susamom.
Možda vas zanima…
Komentari (0)