Jela sa mesom

PICA OD DOMAĆEG TESTA: Bolja nego u Italiji

Uživaćete u svakom zalogaju.

13.05.2024 08:01

PICA OD DOMAĆEG TESTA: Bolja nego u Italiji
shutterstock.com

Italija je poznata po svojoj nacionalnoj kuhinji koja je osvojila svet. Pica je jedno od omiljenih jela u kojem uživaju podjednako i mladi i stari. Može se pripremati na bezbroj načina, a najbolja je od domaćeg testa.

Picu neki smatraju brzom hranom, međutim, može se jesti kao obrok koji će vas držati sitim satima. Evo kako da napravite ovo omiljeno jelo od domaćeg testa. Priuštite sebi mediteranski šmek makar na kratko.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 ½ šolje (oko 300 grama) brašna
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja tople vode (oko 240 ml)

Nadev: 

  • 200 grama šunke
  • 100 grama čajne
  • 100 grama mekog kačkavljala
  • kečap po izboru

 

Priprema testa

U većoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Počnite mešati sastojke kašikom dok se ne formira grudvasta masa. Prebacite testo na čistu, blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesite testo 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dodajte više brašna po potrebi ako je testo previše lepljivo. Vratite testo u činiju, premažite ga malo maslinovim uljem i pokrijte krpom ili folijom. Neka odstoji oko sat vremena da naraste. Smesa bi trebalo da se udvostruči.

Premažite pleh za picu maslinovim uljem i pospite ga brašnom. Prebacite testo na pleh i koristite ruke da ga razvučete u obliku pice po želji. Pokrijte pleh sa testom krpom i ostavite da odstoji još 15-20 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C . Nakon drugog dizanja, dodajte nadev. Pecite picu u unapred zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok korica ne postane zlatno smeđa, a sir se rastopi i dobije lepu zlatnosmeđu boju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)