Lazanje su italijanski specijalitet koji je osvojio svet. Čak i crtani lik Garfild ne može zamisliti dan bez njih. Sočni sosevi koji krase ovo jelo mamiće vas na zalogaj više.
Mnogi se libe da uživaju u ovom jelu kod kuće jer misle da će im lazanje biti suve ili da neće moći da naprave baš onakve kakve su ih jeli u restoranu. Srećna republika donosi vam recept za lazanje sa bešamelom koji će vam uvek uspeti.
Sastojci:
- 500 g kora za lazanje
- 300 g kačkavalja
Za crveni sos:
- 3 glavice crnog luka
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1,5 l soka od paradajza
- 1 lovorov list
- 1 kašičica šećera
- po ukusu so
- po ukusu mleveni crni biber
- po ukusu ruzmarin
- po ukusu bosiljak
Za bešamel sos:
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 4 čaše mleka
- po ukusu so
- po ukusu mleveni crni biber
Priprema:
Za crveni sos na ulju propržite sitno iseckani crni luk, dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte 10-tak minuta. Nakon toga prospite vodu koju je pustilo meso, nalijte sok od paradajza, dodajte lovorov list, bosiljak i ruzmarin po ukusu. Dodajte so i biber i suvi biljni začin, stavite 1 malu kašičicu šećera i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Za bešamel sos u dublji sud stavite puter da se rastopi. Zatim u puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i energično mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine. Kore za lazanje na kratko probarite. Dublji pleh premažite uljem i po dnu poređajte kore za lazanje da popunite celu površinu. Preko kora stavite trećinu pripremljenog mesa. Preko stavite trećinu pripreljenog bašemel sosa, narendajte kačkavalj, ponovite isti postupak još dva puta tako da završite sa rendanim kačkavaljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta. Pred kraj pečenja izvadite iz rerne, narendajte još malo kačkavalja, vratite na par minuta u rernu i izvadite. Ostavite 10 minuta da se lazanje malo prohlade, secite na kocke i poslužite.
Komentari (0)