Jela sa mesom

DINSTANI SVINJSKI VRAT: Sočno meso kom niko ne može da odoli, uz krompiriće je savršeno

Ovo je savršen ručak kom niko ne može da kaže "ne".

Slika Autora
byNevena Jakovljević

09.07.2025 08:01

DINSTANI SVINJSKI VRAT: Sočno meso kom niko ne može da odoli, uz krompiriće je savršeno
Freepik/KamranAydinov

Dinstani svinjski vrat predstavlja jelo kom je teško odoleti. Kada se ovaj sočni deo mesa pripremi na pravi način, uživanje u njegovom ukusu postaje gotovo neizbežno. Dok ručamo, jedino što se može čuti jeste tišina, koju ispunjava zvuk uživanja u ovom savršenom jelu. Svaki zalogaj donosi sočnost i bogatstvo ukusa koje samo svinjski vrat može ponuditi. 

U nastavku pogledajte recept za dinstani svinjski vrat.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog vrata bez koske

Marinada za meso:

  • 7 kašika ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičia soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 3 čena belog luka sitno seckan
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašika limunovog soka
  • malo kima
  • tucana paprika po ukusu

Priprema:

U ovom receptu ključni korak je priprema marinade koja će mesu dati bogatstvo ukusa. U šerpi, pomešajte sve potrebne sastojke za marinadu.  Zanimljivo je da mariniranje mesa može značajno poboljšati njegov ukus, a vreme koje meso provede u marinadi može varirati. Preporučuje se da meso odstoji u marinadi tokom noći, ali ako ste u žurbi, 1 do 2 sata može biti dovoljno da se postigne dobar rezultat.

Vrat se mora iseći na tanke komade, prema slici koja je uputstvo. Važno je napomenuti da debljina parčića mesa može uticati na vreme kuvanja, pa je najbolje da budu što tanji. Nakon što ste isekli meso, stavite ga u marinadu i ostavite da odstoji, što će mu omogućiti da upije sve ukuse.

Kad ste spremni za kuvanje, izvadite meso iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na šporet stavite šerpu i propržite meso sa obe strane po 2 do 3 minuta. Nakon toga, dodajte vodu i ostavite da se dinsta. Tokom dinstanja, važno je povremeno dolivati vodu kako bi meso ostalo sočno i ne bi se zalepilo za dno šerpe.

Vreme dinstanja može varirati u zavisnosti od kvaliteta mesa. Ponekad može trajati jedan sat, a ponekad i dva. Kada voda ispari i meso omekša, možete biti sigurni da je jelo gotovo. Tako pripremljeno meso će se raspadati na viljušci, što je znak da je savršeno skuvano. Uživajte u svom obroku! Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)