Slatkiši

KOH OD GRIZA: Priprema po receptu naših najstarijih, slatkiš koji nema manu

Ako želite da se zasladite, šta ima bolje od koha?

Slika Autora
byNevena Jakovljević

08.07.2025 08:01

KOH OD GRIZA: Priprema po receptu naših najstarijih, slatkiš koji nema manu
Shutterstock/Milena Sta

Koh je jedan od onih klasičnih kolača koji su postali omiljeni u mnogim domaćinstvima. Ova jednostavna, a opet savršena poslastica, ima posebnu vrednost jer nas često podseća na topli dom i miris sveže pečenih kolača iz kuhinje naših baka. 

U nastavku pogledajte recept za koh sa grizom.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike griza

Za preliv:

  • 1 l mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Da biste započeli pripremu ovog sočnog biskvita, prvi korak je odvajanje žumanaca od belanaca. Ovaj proces je ključan za postizanje savršenog biskvita, jer će se belanca umutiti sa šećerom kako bi se dobio čvrst sneg. Kada ste postigli željenu gustinu, smanjite brzinu miksera na minimum i dodajte jedno po jedno žumance. Nakon toga, dodajte ostale sastojke prema receptu.

Kada ste pripremili smesu, sledeći korak je podmazivanje pleha uljem. Smesu uspite u pripremljeni pleh i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Vreme pečenja se kreće između 15 i 20 minuta, ali je preporučljivo da čačkalicom proverite da li je biskvit gotov. 

Dok se biskvit peče, pripremite preliv tako što ćete zagrejati mleko sa šećerom. Kada je biskvit pečen, prelijte ga slatkim mlekom dok je još u plehu. Nakon što ste prelili biskvit, ostavite ga da se dobro ohladi pre nego što ga poslužite. 

Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom desertu!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)