Slatkiši

SOČAN KOLAČ OD LIMUNA KOJI ĆE VAS OSVEŽITI TOKOM LETNJIH DANA: Sačuvajte ovaj recept jer ga nećete naći nigde!

Limun u kombinaciji sa šećerom u prahu daće poslastici slatkoću.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

22.06.2025 08:01

SOČAN KOLAČ OD LIMUNA KOJI ĆE VAS OSVEŽITI TOKOM LETNJIH DANA: Sačuvajte ovaj recept jer ga nećete naći nigde!
shutterstock.com/Sergii Koval

U vrelim letnjim danima nema ničeg boljeg od laganog, mirisnog kolača koji osvežava svakim zalogajem. Ovaj limun kolač je pravo malo rashlađenje - sočan, nežan i pun osvežavajuće citrusne arome. Kombinacija limunovog soka i korice daje mu živahnu notu, dok mekana tekstura čini da se topi u ustima.

U nastavku pogledajte recept za limun šnit.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • sok i rendana korica 2 limuna

Za glazuru:

  •   100 g šećera u prahu
  •   sok 1 limuna

Priprema:

Kolač sa limunom predstavlja savršen spoj svežine i slatkoće, idealan za različite prilike. Njegova priprema je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena. U ovom receptu koristi se kombinacija jaja, šećera i vanilin šećera, koja se prvo muti dok ne postane svetla i penasta. 

Nakon što se jaja sa šećerom dobro umute, dodaju se ulje, jogurt i limunov sok, kao i rendana korica limuna. Ovi sastojci donose sočnost i aromu, čineći kolač još lepšim. Važno je dobro promešati smesu kako bi se svi sastojci sjedinili i stvorili bazu za kolač.

U drugoj posudi, pomešaju se brašno i prašak za pecivo. Ova kombinacija se postepeno dodaje u smesu od jaja, dok se neprestano meša. Ovaj proces je bitan za dobijanje homogene smese koja će se ravnomerno peći. Kada se sve dobro sjedini, smesa je spremna za pečenje.

Rernu je potrebno zagrejati na 180°C. Kalup za pečenje, prečnika oko 24 cm, treba obložiti papirom za pečenje ili ga premazati maslacem i posuti brašnom. Kolač se peče 30-35 minuta, a provera se vrši čačkalicom; ako izađe čista, kolač je pečen.

Dok se kolač peče, priprema se glazura koja se sastoji od šećera u prahu i soka od limuna. Kada kolač bude pečen, ostavlja se da se ohladi nekoliko minuta, a zatim se prebacuje na rešetku. Ohlađeni kolač se preliva glazurom koja će se stvrdnuti.

Na kraju, kolač se seče na kriške i poslužuje. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)