Slatkiši

LENJA PITA SA JABUKAMA: Originalan recept po kome su nam je bake spremale - miriše na uspomene

Omiljen kolač koji se generacijama prenosi sa kolena na koleno.

Slika Autora
byAna Đelić

02.09.2025 08:01

LENJA PITA SA JABUKAMA: Originalan recept po kome su nam je bake spremale - miriše na uspomene
shutterstock.com/SnezanaCrnkovic

Lenja pita sa jabukama je pravi klasik domaće kuhinje, kolač koji osvaja jednostavnošću i bogatim ukusom. Miris pečenih jabuka i cimeta širi se domom dok se pita peče, a hrskavo testo i sočan fil čine je savršenim desertom uz šolju kafe ili čaja. Ovo je kolač koji vraća u detinjstvo i budi uspomene na bakinu kuhinju.

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 500 g brašna (po potrebi malo više)
  • prašak za pecivo
  • 1,5 kg jabuka
  • šećer po ukusu
  • cimet po želji

Priprema:

Mast i šećer dobro umutiti, pa dodati jaja i sjediniti smesu. Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti testo. Ako je potrebno, dodati još malo brašna, ali testo treba da ostane mekano i da se ne lepi za ruke.

Testo podeliti na dva dela, a jedan deo razvući u pleh obložen papirom za pečenje. Jabuke očistiti, izrendati i prodinstati sa šećerom po ukusu, pa ih ostaviti da se malo prohlade. Po želji u fil dodati i cimet.

Fil rasporediti preko prvog dela testa, a zatim preko fila staviti i drugi deo razvučenog testa. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, odnosno dok ne porumeni. Kada se ohladi, posuti je prah šećerom i seći na kocke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)