Jela bez mesa

TURSKI ĐEVREK KOJI JE ZALUDEO SVE DOMAĆICE NA MREŽAMA: Neodoljivo mekan, a kora hrskava - ovaj recept ćete čuvati za sebe!

Najčešće se jede uz čaj, sir ili masline, a kada ga jednom probate biće vam jasno zašto je omiljen.

Slika Autora
byIva Milenković

04.07.2025 08:01

TURSKI ĐEVREK KOJI JE ZALUDEO SVE DOMAĆICE NA MREŽAMA: Neodoljivo mekan, a kora hrskava - ovaj recept ćete čuvati za sebe!
ROHE Creative Studio/Shutterstock

Ako volite miris svežeg peciva koji ispuni celu kuću, onda je turski đevrek pravo otkriće za vas. Ovaj savršeni spoj meke unutrašnjosti i zlatno hrskave korice već godinama je neizostavni deo turskih doručaka, a sada konačno ima svoje zasluženo mesto i na našim trpezama.

Domaćice su ga zavolele jer je jednostavan za pripremu, ne traži skupe sastojke, a rezultat je pecivo koje izgleda i miriše kao da je stiglo pravo iz pekare u Istanbulu. Idealno uz jogurt, čaj ili kao samostalan obrok, đevrek je pecivo koje se pamti već pri prvom zalogaju.

U nastavku pročitajte detaljne sastojke i pripremu

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 250 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za premazivanje:

  • 100 ml vode
  • 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
  • 150 g susama

Priprema:

Za početak zagrejte rernu na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte ga i pustite sat vremena da naraste.

Podelite nadošlo testo na 6 do 8 jednakih delova. Razvaljajte svaki deo u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, potom formirajte krug. Spojite dobro prstima krajeve. Zasebno pomešajte u činiju vodu i pekmez, dok susam lagano tostirate u suvom tiganju.

Đevreke prvo umačite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana. Poređajte đevreke na pleh obložen pek papirom i pustite ih na oko 15 minuta da odmore. Pecite od 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Uživajte u ovom hrskavom obroku koju možete jesti kao užinu ili za doručak

Zanimljivo je da je turski đevrek, poznat i kao “simit”, prisutan u turskoj kulturi više od 500 godina. U Istanbulu se često prodaje na ulici, na drvenim kolicima ili iz korpi koje prodavci nose na glavi. Turci ga najčešće jedu uz čaj, sir i masline. Kada ga jednom probate, biće vam jasno zašto je ovaj jednostavan đevrek vekovima omiljen.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)