Ako volite miris svežeg peciva koji ispuni celu kuću, onda je turski đevrek pravo otkriće za vas. Ovaj savršeni spoj meke unutrašnjosti i zlatno hrskave korice već godinama je neizostavni deo turskih doručaka, a sada konačno ima svoje zasluženo mesto i na našim trpezama.
Domaćice su ga zavolele jer je jednostavan za pripremu, ne traži skupe sastojke, a rezultat je pecivo koje izgleda i miriše kao da je stiglo pravo iz pekare u Istanbulu. Idealno uz jogurt, čaj ili kao samostalan obrok, đevrek je pecivo koje se pamti već pri prvom zalogaju.
U nastavku pročitajte detaljne sastojke i pripremu.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za premazivanje:
- 100 ml vode
- 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
- 150 g susama
Priprema:
Za početak zagrejte rernu na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte ga i pustite sat vremena da naraste.
Podelite nadošlo testo na 6 do 8 jednakih delova. Razvaljajte svaki deo u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, potom formirajte krug. Spojite dobro prstima krajeve. Zasebno pomešajte u činiju vodu i pekmez, dok susam lagano tostirate u suvom tiganju.
Đevreke prvo umačite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana. Poređajte đevreke na pleh obložen pek papirom i pustite ih na oko 15 minuta da odmore. Pecite od 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Uživajte u ovom hrskavom obroku koju možete jesti kao užinu ili za doručak.
Zanimljivo je da je turski đevrek, poznat i kao “simit”, prisutan u turskoj kulturi više od 500 godina. U Istanbulu se često prodaje na ulici, na drvenim kolicima ili iz korpi koje prodavci nose na glavi. Turci ga najčešće jedu uz čaj, sir i masline. Kada ga jednom probate, biće vam jasno zašto je ovaj jednostavan đevrek vekovima omiljen.
Komentari (0)