Jela bez mesa

RECEPT ZA SLANCE - VAZDUŠASTE I MEKANE KAO DUŠA: Prave se lako, a bolji su od onih u pekari!

Ako volite mirisno domaće pecivo, ovi slanci su savršen izbor za vas!

14.03.2025 08:01

RECEPT ZA SLANCE - VAZDUŠASTE I MEKANE KAO DUŠA: Prave se lako, a bolji su od onih u pekari!
Shutterstock/Sara Lihtar

Ako volite domaće pecivo koje miriše na detinjstvo, ovi slanci su pravi izbor za vas! Jednostavni su za pripremu, a rezultat je mekano, mirisno i ukusno pecivo kojem je teško odoleti. Savršene su za doručak, užinu ili kao dodatak uz omiljeni namaz.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćim slancima koji se lako prave, a još brže nestaju sa stola!

Sastojci:

450 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
650 g brašna
1 kašičica soli

Priprema:

U mlako mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. U brašno dodajte so, pa postepeno sipajte smesu s kvascem i umesite glatko testo. Ostavite ga da naraste barem 30 minuta. Kada testo nadođe, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 10 jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu, zatim je rukama blago razvucite i dodatno istanjite oklagijom na širinu pleha. Urolajte u oblik štapića.

Složite štapiće na pleh, premažite uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Dok se peku, pripremite smesu za dekoraciju: Pomešajte dve kašike brašna, jednu kašičicu soli i malo vode da dobijete gustu pastu. Kada štapići poprime zlatnu boju, izvadite ih i prošarajte smesom od brašna i soli. Vratite ih u rernu još nekoliko minuta da se fino zapeku. Na kraju ih premažite uljem i poslužite tople.

Ovi domaći slani štapići, hrskavi spolja, a mekani iznutra. Možete ih poslužiti uz sir, maslac ili čak slatke namaze po želji. Priprema je jednostavna, a miris sveže pečenog peciva sigurno će ispuniti vaš dom toplinom. Probajte ih i uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)