Uštipci su savršena opcija za doručak kada želite da pojedete nešto malo drugačije, a što može biti gotovo za tili čas. Kada se kombinuju uz sir ili kajmak, pravi su užitak za sva čula, a ukoliko ih namažete kremom ili omiljenim džemom, sigurni smo da će nestati sa tanjira za tili čas.
Donosimo vam najbolji recept za uštipke, baš onakve kakve su nam spremale naše bake, tako da će vam dom sigurno zamirisati na detinjstvo.
Sastojci:
- 1 jaje
- 150 ml tečnog jogurta
- 200 g glatkog brašna
- 0,5 vrećice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 500 ml suncokretovog ulja za prženje
Priprema:
U plitki i široki lonac ulijte suncokretovo ulje i stavite da se greje. Sve sastojke dobro izmiksajte i smesa je spremna za prženje.
Ulje je dovoljno zagrejano kad u njega stavite drvenu kutlaču i oko nje počnu da se stvaraju mehurići. Uštipke oblikujte pomoću dve kašike i spuštajte ih u zagrejano ulje. Testo će se naduvati u okrugle loptice i okretati se tokom pečenja. A ukoliko koristite samo jednu kašiku, vaši uštipci mogu da ispadnu pljosnatiji.
Ako se svaka ne okrene sama, samo je lagano zarotirajte viljuškom. Kad dobiju zlatnožutu boju, gotovi su. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocede. Poslužite ih još vruće uz tvrde sireve, pršutu, suve kobasice i ukiseljeno povrće. Dobro se slažu i sa slatkim.
Uživajte!
Komentari (0)