Odrasli

ISTINA O PITAMA I BURECIMA - EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD POJEDEMO BUREK S MESOM! Nutricionista Avramov upozorava - omiljeni srpski doručak izaziva HAOS!

Stručnjaci otkrivaju u kolikoj meri je prihvatljivo konzumirati pekarske proizvode koji su širokorasprostranjeni u domaćoj ishrani, kao i koja je njihova najzdravija varijanta.

19.02.2025 14:47

ISTINA O PITAMA I BURECIMA - EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD POJEDEMO BUREK S MESOM! Nutricionista Avramov upozorava - omiljeni srpski doručak izaziva HAOS!
Shutterstock/Printscreen you tube

Pite sa sirom, zeljanice, slatke sa jabukama, višnjama i bundevama, pa burek sa sirom i mesom, gibanice sve su ovo specijaliteti koje svi volimo i kojima je teško odoleti. Upravo su burek i pite sastavni deo doručka mnogih ljudi, a koliko često ih treba konzumirati zavisi od više faktora:

  • načina života
  • opšteg zdravlja
  • dijagnoze neke bolesti

Kako je objasnila nutricionista Jelena Avramov, ne treba zaboraviti da su pite i burek izuzetno kalorična hrana.

- Što se tiče generalno bureka i pita, ja ne savetujem da se konzumiraju na svakodnevnom nivou kao neki učestali doručak i svakodnevna navika. Burek sa mesom i sirom, kao i sve te pite i gibanice su jako kalorični obroci. Otprilike na 100 grama ima 250 do 300 kalorija, a u pekarama porcije bureka su 250, pa čak i 300 grama. Ukoliko se uz to doda i jogurt, osoba samo za doručak unese količinu kalorija koja može da predstavlja i do polovinu dnevnog potrebnog unosa odrasle osobe - rekla je ona.

Koju pitu bi nutricionista izabrala

Kako je istakla Avramov, treba uzeti u obzir da li ta osoba veći deo dana sedi ili ima zahtevan fizički posao, da li je muškarac ili žena.

- Zapravo bi bilo najbolje da se uz takav obrok umesto jogurta uključi neka salata, kao na primer kupus salata ili rukola i da se začini jabukovim sirćetom, koje sprečava nagli skok šećera u krvi koji može izazvati obrok ovog tipa. Moj savet je da se obrok započinje salatom, jer će vlakna doprineti osećaju sitosti iz salate i stvoriti podlogu da ne dođe do naglok skoka šećera u krvi - objasnila je Avramov. 

shutterstock.com

Zeljanica je pita koju bi i nutricionista odabrala

Od ogromnog izbora pita i bureka (sa sirom, mesom, pite krompiruše, zeljanica) Avramov je otkrila koja vrste pite i koja količina bi bila najprihvatljiviji izbor.

- Što se tiče sastava, ja bih izabrala zeljanicu, zato što zeljanica opet sadrži sva tri makronutrijenta, imamo ugljene hidrate u vidu tih kora, proteine u vidu nekog sira i vlakna iz tog povrća. Zeljanica ima manje kalorija od drugih pita i bureka, ali, da, zavisi i od toga kako se priprema, koliko se ulja i sira stavlja. Prilikom odabira sira, najbolje je kombinovati, na primer punomasni sir, odnosno sjenički sir i neki manje masni sir, kako bi se smanjio procenat masnoće i kalorija u celom tom obroku - objasnila je ona.

Kada su u pitanju posne pite, kao što su krompiruša ili ona od pirinča, ljudi veruju su manje kalorične i manje goje.

Ja bih tu, možda kada su posne varijante u pitanju, kada je krompiruša ili pita pirinčara ili pita sa pečurkama, izabrala pitu sa pečurkama kao najbolju opciju i to iz razloga što opet imamo i pečurke koje su jako malo kalorične, izvor su vlakana i daju voluminoznost obroku, pa će nas mnogo bolje zasititi nego pirinčara i krompir gde opet imamo samo ugljeni hidrat u kombinaciji sa mastima - rekla je Avramov.

Shutterstock

Najteže se vari burek sa mesom

Na pitanje koja pita se najteže vari, odgovor nutricioniste je jasan - najteže se vare one pite koje su najmasnije, a to su bureci posebno u kombinaciji sa mesom.

- Problem kod ove hrane je što ona dosta, na neki način, obara energiju. Mi ujutru kada ustanemo, pojedemo ovakav burek i onda posle dva, tri sata nam se onako prispava, opadne nam energija i onda ljudi uglavnom posle posežu za kafom - dodala je ona.

Slatke pite

Kad su u pitanju slatke pite teško je izabrati koja ima najmanje loš uticaj na naše zdravlje.

Neki bi odmah posumnjali da je najgora opcija bundeva, zato što bundeva teoretski ima visok glikemijski indeks, ali moramo tu da gledamo širu sliku, zato što glikemijski indeks nije najbolji pokazatelj, mnogo je bolje da se gleda glikemijsko opterećenje. Bundeva teoretski ima visok glikemijski indeks, ali ima nisko glikemijsko opterećenje iz razloga što ona ima vrlo malo ugljenih hidrata na 100 grama, svega šest, sedam - rekla je Avramov.

Ona je pojasnila i koja je razlika između glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja, te zašto je važno to znati.

- Glikemijski indeks je mera podizanja nivoa šećera u krvi, nakon unošenja 50 grama ugljenih hidrata, ne 50 grama namirnica, nego 50 grama ugljenih hidrata te namirnice. Bundeva, koja recimo, na 100 grama ima nekih šest, sedam grama ugljenih hidrata, to bi značilo da mi moramo da pojedemo mnogo veliku količinu bundeve da bi ona izazvala taj jako veliki skok šećera u krvi. Glikemijski indeks ne uzima u obzir kvalitet same namirnice - objasnila je nutricionistkinja.

shutterstock.com

Pita s bundevom je najbezbednija slatka varijanta, ali pod uslovom da se ne jede često

Prema njenim rečima, ako se gleda kalorijski, bundevara ima najmanje kalorija od tri najčešće slatke pite (jabuka, višnja, bundeva).

- U suštini, ne mogu da napravim neki redosled šta bi bilo najbolje. Pošto su slatke pite nešto što svakako ne treba jesti svaki dan, ja bih rekla da čovek treba, kada pojede nešto slatko, da pojede nešto što voli - dodala je ona.

Na pitanje koji je najbolji izbor pita za dijabetičare, Avramom je naglasila da su to one koje se pripremaju kod kuće. U takvoj situaciji vi imate kontrolu od čega je pravite, koliko ulja stavljate, koji sir koristite.

- Ako pak kupujemo pitu, ja bih se opet opredelila za zeljanicu, jer tu, i ako ne u velikoj količini, opet imamo neko zeleno lisnato povrće, imamo proteine - rekla je nutricionista Jelena Avramov u emisiji RTS Ordinacija.

Na pitanje šta je zdravije bilo koja slatka pita ili parče torte, ona je odabrala - pitu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)