Svinjska mast je decenijama smatrana za vrlo štetnu po ljudsko zdravlje zbog čega je vremenom gotovo izbačena iz upotrebe osim na selu. Međutim, poslednjih godina situacija se menja. Sve je više stručnih studija koje ističu prednosti svinjske masti po zdravlje, pa se ljudi polako vraćaju ovoj namirnici.
Veća potražnja dovela je i do pevećanja cena, pa se kilogram kvalitetne svinjske masti uglavnom može pazari za oko 500 dinara. Dobra stvar je što kilogram masti može zaista dugo da potraje u domaćinstvu. Na pitanje da li je zdravija svinjska mast ili suncokretovo ulje nutricionista Jovana Srejić za Srećnu republiku kaže da ona uvek glasa za svinjsku mast, ali pod ovim uslovima.
- Kad kažem svinjska mast tu pre svega mislim na mast od svinja koje su prirodno gajene, odnosno one koje su jele prirodnu hranu kao što je kukuruz, a ne koncentrat. Takođe, važno je da svinje tokom tova nisu dobijale hormone ili antibiotike. U tom slučaju njihova mast je dobra, ali u ograničenim količima, najviše dve kašike dnevno - objasnila je ona.
Schutterstock
Prema njenim rečima, suncokretovo ulje je bogato omega 6 masnih kiselina i nije dobro posebno ukoliko se uz njega ne unose omega 3 masti koji to balansiraju.
- Svinjska mast nije za neke visoke termičke obrade, ali se može koristiti povremeno. Kad su u pitanju ulja, uvek preporučujem maslinovo koje je bogato omega 9 masnim kiselinama pa je kao takvo odlično za naše zdravlje. Zato ako već možete da birate ja preporučujem maslinovo, nikako suncokretovo ulje i povremeno svinjsku mast - istakla je naša sagovorinica.
Svinjska mast se nekada koristila u svakom domu za prženje i kuvanje sve dok vremenom industrijsko suncokretovo ulje nije potisnulo mast iz upotrebe. Glavna razlika između ove dve masnoće je što je svinjska mast životinjskog porekla, čvrsta pri sobnoj temperaturi i ima visoku tačku dimljenja, dok je ulje biljni proizvod, tečno i obično ima nižu tačku dimljenja, što ga čini pogodnim za salate ili lagano prženje.
Komentari (0)