Odrasli

PROF. DR PERIŠIĆ OTKRIVA: ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD JEDEMO SVINJSKU MAST: Mnogi su zanemeli zbog reči čuvenog lekara!

Poznati gastroenterolog istakao je da je ovaj proizvod, verovali ili ne, zdraviji od lososa.

16.11.2024 08:30

PROF. DR PERIŠIĆ OTKRIVA: ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD JEDEMO SVINJSKU MAST: Mnogi su zanemeli zbog reči čuvenog lekara!
Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia/Printskrin

Poslednjih godina masti su često bile na udaru kritika, dok su ulja smatrana zdravijom alternativom. Međutim, stručnjaci sve više ukazuju na brojne prednosti svinjske masti, ističući da ona može biti i zdravija, ali i jeftinija opcija za svakodnevnu ishranu.

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, jednom je prilikom gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, podsetio da su masti, pre nego što je industrija počela da popularizuje različita ulja, bile osnovni sastojak ishrane. On ističe da je prelazak na ulja, koji je započeo sredinom prošlog veka, u velikoj meri bio rezultat marketinške manipulacije, i da su masti zapravo mnogo zdravije nego što se obično misli.

- Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane - rekao je prof. dr Vojislav Perišić, naglašavajući značaj masti za ljudsko zdravlje.

Uprkos negativnoj reputaciji, masti sadrže i nezasićene masne kiseline, koje su od ključne važnosti za zdravlje.

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, objašnjava da svinjska mast sadrži čak 48% nezasićenih masnih kiselina, koje se nalaze i u maslinovom ulju, a takođe je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Osim toga, masti imaju nižu tačku dimljenja od ulja (190°C naspram 270°C), što znači da ne proizvode slobodne radikale i transmasne kiseline na visokim temperaturama.

Pixabay.com

Mnogi Srbi vole da jedu hleb, mast i mlevenu crvenu papriku, ali da li je to zdravo?

Jedna od najvećih prednosti svinjske masti jeste visok sadržaj vitamina D, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i zdravlju kostiju. Prema rečima dr Stankovića, svinjska mast, koja dolazi od svinja hranjenih napolju, može sadržati čak 1.000 jedinica vitamina D u jednoj kašici.

- Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, čak bolja je od lososa - tvrdi prof. Perišić, dodajući da je većina lososa koji se prodaju u supermarketima veštački gajena i hranjena, dok pravi losos s Aljaske, inače zdrav, može biti znatno skuplji.

Iako svinjska mast možda zvuči kao stari, zaboravljeni sastojak, stručnjaci se slažu da ona ima mnogo koristi i može biti odlična alternativa skupim biljnim uljima. Sve veći broj stručnjaka upozorava na to da su masti, u određenim oblicima, zapravo korisne za organizam. Osim što je bogata hranljivim materijama, svinjska mast je i cenovno pristupačna, što je čini atraktivnim izborom za mnoge domaćinstva.

U svakom slučaju, kao i u svemu, ključ je u umerenosti, ali se čini da bi svinjska mast mogla ponovo zauzeti svoje mesto u ishrani.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)