Odrasli

NUTRICIONISTA IVANA PORUČUJE: Ovaj jeftin sok pomaže kod masne jetre, a domaći kompot od šljiva je čisti do temelja

Stručnjak Ivanom Đurović otkrila je svoje recepte za domaće sokove koje vredi probati.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

12.08.2025 08:30

NUTRICIONISTA IVANA PORUČUJE: Ovaj jeftin sok pomaže kod masne jetre, a domaći kompot od šljiva je čisti do temelja
freepik/borjandreu

Jetra često nosi titulu "tihog heroja" našeg tela - svakog dana neumorno filtrira toksine, razgrađuje masnoće i pomaže u očuvanju ravnoteže organizma. Zato nije loše s vremena na vreme pomoći joj uz malo dodatne nege - prirodnim putem.

Ivanom Đurović je dijetetičarka-nutricionistkinja, i objašnjava koje namirnice i napici najviše prijaju jetri. Njena preporuka? Jednostavno i dostupno - sok od šargarepe, ili čak samo rendana šargarepa, posebno ako se borite sa masnom jetrom.

- Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri nedelje, tako se podstiče regeneracija jetre. Spanać jedite što češće kao salatu - kaže Ivana Đurović za Krstaricu.

Jetra se smešta u gornjem desnom delu stomaka, odmah ispod dijafragme. Ima karakterističan oblik i položaj: gornja strana je blago zaobljena, dok donja leži na želucu i debelom crevu. Zadnja strana je "prilepljena" uz dijafragmu, a spoj gornje i donje površine čini ivicu jetre - upravo to je deo koji se može napipati ako je jetra uvećana ili spuštena.

Shutterstock/Africa Studio

Sok od šargarepe pomaže kod masne jetre

Kada je u pitanju prirodna podrška ovom važnom organu, nutricionisti preporučuju nekoliko jednostavnih rešenja iz kuhinje.

Sok od rotkve je odličan saveznik jetre, posebno kada se konzumira u malim količinama. Dovoljna je jedna kafena kašičica dnevno da se podstakne izbacivanje nagomilane masnoće iz jetre, tvrde.

Još jedan moćan napitak je sok od svežih listova kupusa. Osim što pomaže u detoksikaciji, ovaj sok podstiče i regeneraciju ćelija jetre, što ga čini vrednim dodatkom u svakodnevnoj ishrani, naročito ako vodite računa o zdravlju ovog vitalnog organa.

- Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuvate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Tura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite turu nakon tri meseca - rekla je ona.

I crveni luk je dobar za jetru.

- Petnaest kašičica sitno iseckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom belog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dve kašičice pre obroka. Po potrebi ponovite turu nakon šest meseci -savetuje Ivana Đurović.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)