Tetka Saveta

PRAVIMO KOBNU GREŠKU S MESTOM ČUVANJA ULJA: Stručnjaci upozoravaju, može da bude opasno!

Ukoliko se ulje ne koristi na pravilan način ili ne drži gde treba može imati štetne posledice po naše zdravlje, a evo koje mesto je potpuno pogrešno.

21.01.2023 10:01

PRAVIMO KOBNU GREŠKU S MESTOM ČUVANJA ULJA: Stručnjaci upozoravaju, može da bude opasno!
shutterstock.com

Korišćenje ulja koje smo upotrebili za kuvanje i pečenje, a zatim ga ostavili pored šporeta kako bi nam bilo nadohvat ruke za naredno spremanje obroka, nikako nije dobra opcija, upozoravaju stručnjaci. Prema njihovim rečima, potrebno ga je odmah udaljiti od izvora toplote da ne bi došlo do oksidacije koja je štetna i za ulje, a samim tim i za naše zdravlje, prenosi Majnd Bodi Grin.

- Povišena temperatura bi potencijalno mogla da izazove oksidaciju ulja, što je veoma štetno - smatra lekar opšte prakse Kejt Šanahan.

To je potvrdio i Džim Sevidž, kalifornijski proizvođač organskog ulja, koji tvrdi da je pravilno skladištenje ulja najbolji način da se produži njegov vek trajanja. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da bude neko hladno i tamno mesto jer kiseonik, svetlost i toplota najbrže razgrađuju ulje, pa se preporučuje njegovo držanje podalje od izvora pobrojanog. 

- Najbolji način da vam ulje potraje jeste čuvati ga u ostavi - napominje Sevidž. 

Doktorka Šanahan, s druge strane, ističe da možda treba izbegavati korišćenje ulja koja najbrže oksidiraju, a tu se ubrajaju: kukuruzno, ulje repice, sojino ulje, ulje semena pamuka, suncokretovo, šafranovo, ulje semena grožđa i ulje pirinčanih mekinja.

- Toksikolozi koji analiziraju ta ulja ističu da njih treba izbegavati za korišćenje kad god je to moguće - istakla je Šanahanova.  

Foto: Shutterstock

Ukoliko ga ne koristite u datom trenutku ulje bi trebalo da bude van dometa toplote

Zdravija ulja se uglavnom dobijaju od većih plodova semenki, od badema, avokada i slično, jer zahtevaju manje obrade i imaju zdravstvene prednosti. Tu se ubrajaju ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo, bademovo, laneno ulje, kao i ulje od avokada i kikirikija. 

Stručnjaci poručuju da ukoliko želite da vam ulje potraje, ali i da smanjite mogućnost da ono oksidira, treba da ga čuvate u ormaru i da ne bude izloženo toploti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)