Tetka Saveta

KAKO DA KISELI KUPUS BUDE ŽUT: Dodajte mu samo ovo voće prilikom kiseljenja i dobićete željeni rezultat! (FOTO)

Svako ko je makar jednom pravio ovu popularnu zimnicu zapitao se kako da mu kupus dobije lepu žućkastu nijansu kakvu ima kupovni.

18.01.2023 12:01

KAKO DA KISELI KUPUS BUDE ŽUT: Dodajte mu samo ovo voće prilikom kiseljenja i dobićete željeni rezultat! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica. Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa ali i salate koje su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.

Pixabay

Kupus je bogat vitaminima te se preporučuje kao deo svakodnevnog jelovnika

 

Iako se danas može naći u gotovo svakoj prodavnici, većina ipak voli da sama kiseli kupus i uzima ga po potrebi. Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek. Tajna je u postupku kiseljenja kupusa. 

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus. Nakon što naređate kupus u kacu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu. Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u kaci, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.

shutterstock.com

Tajna boje kiselog kupusa je u jednom voću

 

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

 

@johnnywolf88 Nije me dugo bilo ali vam dolazim sa kiselim kupusom. 🙂💛 #fyp #foryoupage #kupus #kiselikupus #chef #tradicija #balkan ♬ Moravski Biser - Dugić Bora

 

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako se za ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)