Tetka Saveta

KAKO DA KISELI KUPUS BUDE ŽUT: Dodajte mu samo ovo voće prilikom kiseljenja i dobićete željeni rezultat! (FOTO)

Svako ko je makar jednom pravio ovu popularnu zimnicu zapitao se kako da mu kupus dobije lepu žućkastu nijansu kakvu ima kupovni.

Slika Autora
bySrećna Republika

18.01.2023 12:01

KAKO DA KISELI KUPUS BUDE ŽUT: Dodajte mu samo ovo voće prilikom kiseljenja i dobićete željeni rezultat! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Tokom zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica. Od njega se mogu praviti jela poput sarme, podvarka, kuvanog kupusa ali i salate koje su veoma bogate vitaminima i jačaju metabolizma.

Pixabay

Kupus je bogat vitaminima te se preporučuje kao deo svakodnevnog jelovnika

 

Iako se danas može naći u gotovo svakoj prodavnici, većina ipak voli da sama kiseli kupus i uzima ga po potrebi. Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek. Tajna je u postupku kiseljenja kupusa. 

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus. Nakon što naređate kupus u kacu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu. Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u kaci, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.

shutterstock.com

Tajna boje kiselog kupusa je u jednom voću

 

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

 

@johnnywolf88 Nije me dugo bilo ali vam dolazim sa kiselim kupusom. 🙂💛 #fyp #foryoupage #kupus #kiselikupus #chef #tradicija #balkan ♬ Moravski Biser - Dugić Bora

 

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako se za ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)