Monika Rengel je istakla važnost konzumacije 'obične', crne kafe, koja se pokazala kao dobra za povećanje dobrog holesterola i smanjenje upala u telu. Kafa je takođe bogata antioksidansima koji imaju zaštitnu ulogu za srce. Nutricioniskinja ističe da umerena konzumacija crne kafe može biti deo zdravog režima ishrane, pružajući koristi za zdravlje.
Crveno meso: razbijanje loše reputacije
Iako crveno meso često nosi lošu reputaciju, Monika tvrdi da su file minjon i odrezak (potrbušina) zapravo nutritivno vrlo "jaki" i korisni za zdravlje srca. Ona ističe da crveno meso predstavlja dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i drugih nutrijenata, te sadrži mononezasićene masnoće slične onima iz maslinovog ulja.
Svinjska mast: nova perspektiva
Istraživanja su pokazala da svinjska mast sadrži manje zasićenih masti od maslaca, dvostruko više mononezasićenih masti i trostruko veći udio omega 3 masnih kiselina. Monika savetuje da maslinovo ulje i dalje bude primarni izvor masnoća, ali ističe koristi svinjske masti kao dodatnog izvora. Takođe, ističe da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Kalijum: ključni mineral za zdravlje
Nutricionistkinja savetuje da ako smanjujete unos soli, trebalo bi da povećate unos kalijuma, a jedan od najboljih izvora ovog minerala je krompir. Preporučuje se konzumacija svežeg voća, povrća i celovitih žitarica kao način da se obezbedi adekvatan unos kalijuma, koji je važan za održavanje zdravlja, piše Večernji.
Komentari (0)