Odrasli

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE PRED SPAVANJE: Ako želite dobar san, promenite loše navike na vreme

Ako ne želite prekid sna i ustajanje tokom noći ove namirnice zaobiđete.

30.01.2024 20:30

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE PRED SPAVANJE: Ako želite dobar san, promenite loše navike na vreme
Shutterstock

Ukoliko imate problem da zaspite, stručnjaci upozoravaju da su možda hrana i kasna večera krivi za to. Jedno istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo je da samo jedan energetski napitak pun kofeina mesečno povećava rizik od problema sa spavanjem kod mladih osoba od 18 do 35 godina.

Mogu vam poremetiti san, a stručnjaci otkrivaju za britanski San i koja hrana može biti krivac za izostanak sna.

Ljuti sos

Začini koji sadrže ljute sastojke poput paprike, mogu podići telesnu temperaturu , izazivajući žgaravicu, refluks kiseline i loše varenje. Zbog toga vas mogu ostaviti dugo budne tokom noći.

Paradajz čorba

Iako je pikantna čorba mnogima omiljena večera, savetuje se da se izbegava jer su paradajzi kiseli i mogu podići PH, potencijalno žgaravicu ali i iritirati vašu sluznicu. Posebno treba obratiti pažnju na jela koja sadrže velike količine, uključujući soseve, salate i slično.

Čokolada

Nekoliko kocki čokolade može izgledati bezopasno, ali nivoi kofeina u ovoj poslastici mogu biti zaista visoki. One od 70 odsto mogu da sadrže čak 60 mg kofeina što je velika količina. To može da se zadrži u vašem organizmu duže vreme i da vas ostavi otvorenih očiju do kasnih sati.

Shutterstock

Iako je čokolada mnogima omiljeni slatkiš ne preporučuje se pre spavanja zbog količine kofeina u sebi

Voda

Konzumiranje vode pre spavanja izaziva punu bešiku, a zatim i neizbežno buđenje tokom noći kako biste se "ispraznili". Najidealnije vreme da se zaustavite sa pijuckanjem vode je dva sata pre spavanja.

Biftek

Sistem za varenje se tokom noći usporava za 50 odsto pa je meso bogato proteinima posebno ono poput pljeskavica i rebara teško varljivo pa mu je potrebno duže vreme za varenje. Pošto stomak dodatno radi naporno taj posao sigrno je da ćete biti budni.

Shutterstock

Odrezci, pogotovo biftek i meso zbog proteina i masti treba izbegavati u noćne sate

Smuti

Gotova pića su puna šećera od običnih sokova i čak nekad imaju u sebi četiri kašike ovog zaslađivača. To može potencijalno dovesti do podizanja glukoze a onda i brzog pada što će vam onemogućiti spavanje i suočićete se sa nemirnom noći.

Pored navedenih namirnica tu su i kobasice koje sadrže aminokiseline, zbog kojih ostajemo budni i zbog čega visok nivo masti može prouzrokovati nesanicu. Takođe nepoželjnom hranom pred spavanje smatraju se suši kao i brokoli.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)