Doručak je obrok koji nam daje energiju za ceo dan, ali unos određenih namirnica na prazan želudac može izazvati razne tegobe. Mnogi od nas imaju naviku da ujutru pojedu omiljenu namirnicu ili napitak čim se probude. Ipak, neke od njih je bolje izbegavati u ranim časovima.
Iako su ove namirnice ukusne i omiljene među mnogima, važno je voditi računa o tome kada ih konzumiramo. Umesto toga, preporučljivo je započeti dan laganim obrokom koji će obezbediti organizmu potrebnu energiju i hranljive materije. Evo koje namirnice bi trebalo izbegavati na prazan želudac prema pisanju Tajms of Indija.
Jogurt
Iako mnogi vole da započnu dan jogurtom, trebalo bi znati da jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje ne stižu do creva kada se konzumira na prazan želudac. Zato je preporučljivo da se pre jogurta obavezno nešto pojede.
Banane
Iako su banane generalno dobar izbor za doručak, treba imati na umu da one mogu dovesti do naglog porasta šećera u krvi, a zatim do njegovog brzog pada, što može izazvati napade gladi kasnije tokom dana.
Citrusni plodovi
Limun, narandže, grejp i mandarine su puni vitamina C, ali kiselina koju sadrže može napasti sluznicu i prouzrokovati bolove u želucu. Preporučuje se konzumacija razblaženog limuna s vodom.
Hladni gazirani napici
Konzumiranje hladnih gaziranih pića na prazan želudac može izazvati oštećenje sluznice membrane i smanjiti dotok krvi u želudac, što može dovesti do usporene probave i tegoba u predelu stomaka.
Testo sa kvascem
Kvasac, pogotovo ako se konzumira ujutro, može iritirati želudac i prouzrokovati jaku nadutost i probavne smetnje. Zato je preporučljivo izbegavati peciva i lisnato testo ujutro.
Palačinke
Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači imaju isti efekt na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Velika količina fruktoze može preopteretiti jetru, zato palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu preporučljive za doručak.
Sirovo povrće
Iako je sirovo povrće bogato vitaminima i mineralima, nikako se ne preporučuje za doručak, posebno ne paradajz i krastavci, jer mogu povećati kiselost u želucu i dovesti do pojave čira, gastritisa i nadutosti.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)