Odrasli

RAZBIJEN MIT O SLANINI: Ovo je 14 razloga zašto je treba jesti bez griže savesti! (FOTO)

Povratak ove namirnice u ishranu zagovaraju i nutricionisti.

09.01.2024 12:00

RAZBIJEN MIT O SLANINI: Ovo je 14 razloga zašto je treba jesti bez griže savesti! (FOTO)
Pixabay.com

U današnjem svetu gde se traga za balansom između zadovoljstva ukusa i zdravlja, slanina može iznenaditi mnoge. Ona nije samo ukusna, već i iznenađujuće zdrava. Bitno je naglasiti da u svemu treba biti umeren. Izbalansirana i raznovrsna ishrana je bitna radi održavanja zdravlja. Nutricionisti koji su se bavili ovom temom istakli su 14 razloga zašto bi trebalo da jedemo slaninu i to bez griže savesti i trunke kajanja.

shutterstock.com

Jedite bez griže savesti

1. Puna je vitamina i proteina: Slanina nije samo ukusna, već i bogata proteinima i esencijalnim B vitaminima, ključnim za održavanje imunog sistema.

2. Raznovrsnost suhomesnatih proizvoda: Slanina je jedinstvena hrana koja kombinuje slane i slatke note, stvarajući savršen spoj ukusa.

3. Bez ugljenih hidrata: Suprotno popularnom verovanju, slanina ne sadrži ugljene hidrate, što je čini odličnim izborom za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata i održavaju energiju iz masti.

4. Najbolje oružje za mamurluk: masna slanina i šolja kafe su univerzalni lek za prevazilaženje mamurluka. 

5. Smanjuje glad: Zasićene masti u slanini pružaju dugotrajan osećaj sitosti, što je čini idealnom opcijom za "preživljavanje" između obroka.

6. Hrskava tekstura: Često je sve ukusnije kada je hrskavije, a pržena hrskava slanina nas podseća da je život vredan življenja sa svim izazovima.

shutterstock.com

Pržena slaninica: I miris i ukus!

7. Buđenje uz miris pržene slanine: Miris slanine ujutru može vam podići raspoloženje i ulepšati najteže dane.

8. Puna je esencijalnih vitamina B: slanina obezbeđuje značajne količine tiamina, niacina, vitamina B12 i cinka, važnih za održavanje zdravlja.

9. Ponekad se morate zamastiti: Dozvolite sebi da uživate u slanini bez grižnje savesti, ponekad je dobro zamastiti se.

10. Izbor ishrane naših predaka: Iako je moderna ishrana evoluirala, slanina je ostala ukusan izbor, baš kao što je bila i za naše velike pretke.

11. Lako se priprema: Slanina je savršen izbor za one koji vole ukusnu hranu bez komplikovane pripreme. 

12. Može biti deo svakog obroka: slanina je univerzalni dodatak svakom obroku - doručku, ručku ili večeri, uvek zvuči primamljivo.

13. Čak i kada je loša, dobra je: slanina je neverovatno ukusna čak i kada nije savršeno pripremljena. Uvek je bolja od mnogih drugih namirnica.

14. Bogata proteinima: Proteini su ključni za zdravu ishranu, a slanina ih ima u izobilju, što je čini ukusnim i hranljivim izborom.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)