Tetka Saveta

KAKO DA NAPRAVITE NAJHRSKAVIJU SLANINICU U MIKROTALASNOJ: Otkrivena tajna profesionalnih hotelskih kuvara

Spremna za pet minuta!

08.12.2023 16:01

KAKO DA NAPRAVITE NAJHRSKAVIJU SLANINICU U MIKROTALASNOJ: Otkrivena tajna profesionalnih hotelskih kuvara
shutterstock.com

Tradicionalni srpski doručak podrazumeva jaja, slaninu i hleb. Ipak, vremenom su ga donekle potisnuli pekarski proizvodi, ali i dalje mnoge porodice u Srbiji makar za vikend tokom jeseni i zime spremaju slaninicu i služe je sa jajima, jogurtom, turšijom i hlebom.

Ovakav doručak često se služi i u hotelima, a mnoge domaćice se pitaju kako kuvarima polazi za rukom da slaninicu tanku kao flis-papir uspevaju da ispeku tako da u isto vreme svaki listić bude hrskav i da zadrži pun ukus.

Ukoliko i vi spadate u one koji bi voleli da znaju kako da spreme hrskavu slaninicu, bilo za doručak ili za sendvič, a da pritom ne isprljate brdo posuđa i ne gubite vreme pokraj šporeta, evo odgovora. Ovako je pripremaju profesionalni kuvari u hotelima.

Tanko isečene šnite slanine poređajte na papirni ubrus. Vodite računa da listovi slanine ne idu jedni preko drugih, kako bi slaninica bila ravnomerno ispečena. Kad poređate listove slanine, preko njih stavite drugi papirni ubrus kao pokrivač i stavite hranu u mikrotalasnu.

shutterstock.com

Slanina je centralni deo omiljenog tradicionalnog srpskog doručka

 

Pecite slaninu tri minuta na najjačoj temperaturi, a onda izvadite papirne ubruse sa slaninom, zamenite ih novim i pecite listiće slaninice još dva minuta.

Kad izvadite paprine ubruse sa slaninicom iz mikrotalasne, videćete da je vaša omiljena hrana savršeno hrskava, ali ne i prepečena, i da je masnoća ravnomerno raspoređena po slajsovima. Papirni ubrusi služe da upiju višak masnoće iz slaninice, a istovremeno ne utiču na promenu ukusa hrane.

Ovako ispečenu slaninicu možete da poslužite kao deo klasičnog doručka, a jednako će biti ukusna i ako od nje napravite sendvič sa omiljenim namazom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)