Kako se približava toplije vreme, sve češće ćemo tražiti voće i povrće koje maksimalno osvežava, a tu su krastavci pri samom vrhu liste uz lubenice. Međutim, nema ništa gore kada probate krastavac i shvatite da je toliko gorak da ne može da se jede. Ali, ne bacajte ga odmah, postoje prosti načini da ga povratite u život.
Sa svojom suptilnom aromom i hrskavom teksturom, krastavci mogu instantno poboljšati ukus i iskustvo salata, smutija, sokova i mnogih drugih jela.
A glavni neprijatelj je jedinjenje po imenu kukurbitacin, koje može da učini krastavce gorkim. Ova gorčina može pokvariti celokupni utisak pri konzumaciji krastavca, stoga je važno znati kako pravilno pripremiti ovo povrće.
Prvi korak je temeljno pranje krastavaca. Nakon toga, preporučuje se uklanjanje spoljašnje kore pomoću ljuštilice, a zatim još jednom oprati krastavce kako bi se odstranila eventualna lepljivost koja može doprineti gorkom ukusu.

shutterstock.com/P A
Još jedan trik za smanjenje gorčine jeste dodavanje soli i trljanje krajeva krastavca. Ovaj postupak može pomoći da se oslobodimo gorčine i povratimo suptilan ukus i teksturu krastavca.
Tradicionalna metoda, koja se često koristi, jeste da se isečeni krastavci posole i ostave da odstoje 10-15 minuta. Tokom ovog vremena, krastavci apsorbuju gorke jedinice.
Nakon toga, važno je dobro isprati krastavce hladnom vodom kako bi se uklonila so, što će omogućiti uživanje u njihovom pravom ukusu.
Profesinalni kuvari kažu da je ključna jedna stvar - pre nego što počnete da ljuštite krastavac, prvo odrežite oba kraja. Ako ovo ne uradite, svaki put kada povučete deo kore, raširićete kukurbitacin po ostatku ploda.
Takođe, potopite krastavac u hladnu vodu na neko vreme. Ovo može da pomogne u smanjenju gorčine, prenosi "Times of India".
Komentari (0)