Obrok salate su idealan letnji ručak, budući da se brzo spremaju, uglavnom su lagane i hranljive, a pojedu se još brže. Portal Srećna Republika vam donosi fantastični recept za poznatu Cezar salatu.
Sastojci:
- glavica zelene salate, poželjno je da bude ajsberg
- 300 g pilećeg belog mesa
- 200 g slanine
- 4 iseckane kriške dvopeka ili pakovanje kupovnih krutona
Za preliv:
- žumance
- sok od pola limuna
- kašičica senfa
- 150 ml maslinovog ulja
- pasirani čen belog luka ili beli luk u granulama
- pola kašičice soli
- biber po ukusu
Dekoracija:
- kuvano jaje
- paradajz
- šaka rendanog parmezana

youtube/printscreen- Bebina kuhinja
Priprema:
Isecite pileće meso na štapiće ili kockice, začinite po želji i propržite na malo ulja. Spremni meso sklonite sa vatre, ukolite iz tiganja i stavite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom, kako bi on upio višak masnoće. Nakon toga, slaninu isecite na manje komade i nju propržite dok ne postane hrskava, pa je pridružite piletini.
Da biste napravili preliv, u zasebnoj činiji odvojite belance od žumanceta i proverite da li je jaje sveže, budući da se žumance ne obrađuje temički. Ukoliko jeste, žumance prespite u nešto veću posudu, pa mu dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, senf, pasirani beli luk ili granule belog luka, so i biber.
Sve to izblendajte štapnim mikserom ili izmutite viljuškom, dok ne dobijete tečnost koja je homogena, a kojom ćete preliti salatu. Nakon toga zelenu salatu, poželjno je da ona bude ajsberg, isecite na tračice i ubacite u činiju za salatu. Dodajte joj piletinu i slaninu, kao i krutone ili seckani dvopek, pa sve promešajte, kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili.

youtube/printscreen- Bebina kuhinja
Preko salate dodajte preliv, pa sve promešajte kako bi se ukusi sastojaka bolje proželi. Salatu dekorišite tako što ćete preko dodati seckano kuvano jaje i paradajz, a preko svega posuti renadni parmezan koji će obroku dati slan i pikantan ukus.
Ukoliko ovo jelo spremate na višim temperaturama, potrudite se da ga pripremate tik pred konzumiranje i da ga jedete samo taj dan. Eventualne ostatke ne bi bilo poželjno čuvati, čak ni u frižideru, budući da preliv sadrži živo žumance, koje je lako kvarljivo. Mada, sasvim smo sigurni da će ova ukusna đakonija brzo nestati sa vašeg stola.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)