Jela sa mesom

Recept za CEZAR SALATU: Lagani i zasitni obrok koji će ODUŠEVITI i prave GURMANE!

Čuvena salata je osvojila svet, baš kao i njen imenjak, a mi vam otkrivamo tajnu njenog savršenog ukusa.

10.06.2022 08:00

Recept za CEZAR SALATU: Lagani i zasitni obrok koji će ODUŠEVITI  i prave GURMANE!
youtube/printscreen- Bebina kuhinja

Obrok salate su idealan letnji ručak, budući da se brzo spremaju, uglavnom su lagane i hranljive, a pojedu se još brže. Portal Srećna Republika vam donosi fantastični recept za poznatu Cezar salatu.

Sastojci:

  • glavica zelene salate, poželjno je da bude ajsberg
  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 200 g slanine
  • 4 iseckane kriške dvopeka ili pakovanje kupovnih krutona

Za preliv:

  • žumance
  • sok od pola limuna
  • kašičica senfa
  • 150 ml maslinovog ulja
  • pasirani čen belog luka ili beli luk u granulama
  • pola kašičice soli
  • biber po ukusu

Dekoracija:

  • kuvano jaje
  • paradajz
  • šaka rendanog parmezana

youtube/printscreen- Bebina kuhinja

Sastojci za Cezar salatu

Priprema:

Isecite pileće meso na štapiće ili kockice, začinite po želji i propržite na malo ulja. Spremni meso sklonite sa vatre, ukolite iz tiganja i stavite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom, kako bi on upio višak masnoće. Nakon toga, slaninu isecite na manje komade i nju propržite dok ne postane hrskava, pa je pridružite piletini.

Da biste napravili preliv, u zasebnoj činiji odvojite belance od žumanceta i proverite da li je jaje sveže, budući da se žumance ne obrađuje temički. Ukoliko jeste, žumance prespite u nešto veću posudu, pa mu dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, senf, pasirani beli luk ili granule belog luka, so i biber.

Sve to izblendajte štapnim mikserom ili izmutite viljuškom, dok ne dobijete tečnost koja je homogena, a kojom ćete preliti salatu. Nakon toga zelenu salatu, poželjno je da ona bude ajsberg, isecite na tračice i ubacite u činiju za salatu. Dodajte joj piletinu i slaninu, kao i krutone ili seckani dvopek, pa sve promešajte, kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili.

youtube/printscreen- Bebina kuhinja

Priprema Cezar salate

Preko salate dodajte preliv, pa sve promešajte kako bi se ukusi sastojaka bolje proželi. Salatu dekorišite tako što ćete preko dodati seckano kuvano jaje i paradajz, a preko svega posuti renadni parmezan koji će obroku dati slan i pikantan ukus.

Ukoliko ovo jelo spremate na višim temperaturama, potrudite se da ga pripremate tik pred konzumiranje i da ga jedete samo taj dan. Eventualne ostatke ne bi bilo poželjno čuvati, čak ni u frižideru, budući da preliv sadrži živo žumance, koje je lako kvarljivo. Mada, sasvim smo sigurni da će ova ukusna đakonija brzo nestati sa vašeg stola.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)