Obrok salate su idealan letnji ručak, budući da se brzo spremaju, uglavnom su lagane i hranljive, a pojedu se još brže. Portal Srećna Republika vam donosi fantastični recept za poznatu Cezar salatu.
Sastojci:
- glavica zelene salate, poželjno je da bude ajsberg
- 300 g pilećeg belog mesa
- 200 g slanine
- 4 iseckane kriške dvopeka ili pakovanje kupovnih krutona
Za preliv:
- žumance
- sok od pola limuna
- kašičica senfa
- 150 ml maslinovog ulja
- pasirani čen belog luka ili beli luk u granulama
- pola kašičice soli
- biber po ukusu
Dekoracija:
- kuvano jaje
- paradajz
- šaka rendanog parmezana
Priprema:
Isecite pileće meso na štapiće ili kockice, začinite po želji i propržite na malo ulja. Spremni meso sklonite sa vatre, ukolite iz tiganja i stavite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom, kako bi on upio višak masnoće. Nakon toga, slaninu isecite na manje komade i nju propržite dok ne postane hrskava, pa je pridružite piletini.
Da biste napravili preliv, u zasebnoj činiji odvojite belance od žumanceta i proverite da li je jaje sveže, budući da se žumance ne obrađuje temički. Ukoliko jeste, žumance prespite u nešto veću posudu, pa mu dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, senf, pasirani beli luk ili granule belog luka, so i biber.
Sve to izblendajte štapnim mikserom ili izmutite viljuškom, dok ne dobijete tečnost koja je homogena, a kojom ćete preliti salatu. Nakon toga zelenu salatu, poželjno je da ona bude ajsberg, isecite na tračice i ubacite u činiju za salatu. Dodajte joj piletinu i slaninu, kao i krutone ili seckani dvopek, pa sve promešajte, kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili.
Preko salate dodajte preliv, pa sve promešajte kako bi se ukusi sastojaka bolje proželi. Salatu dekorišite tako što ćete preko dodati seckano kuvano jaje i paradajz, a preko svega posuti renadni parmezan koji će obroku dati slan i pikantan ukus.
Ukoliko ovo jelo spremate na višim temperaturama, potrudite se da ga pripremate tik pred konzumiranje i da ga jedete samo taj dan. Eventualne ostatke ne bi bilo poželjno čuvati, čak ni u frižideru, budući da preliv sadrži živo žumance, koje je lako kvarljivo. Mada, sasvim smo sigurni da će ova ukusna đakonija brzo nestati sa vašeg stola.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)