Mediteranska hrana je poznata po svojim nenadmašnim ukusima i lakoći. Ipak, šta se desi kada ukrstite grčku i arapsku kuhinju?
Dobijete recept za savršenu grčku kus-kus salatu, koja će vam pružiti maksimalan ukus uz minimum kalorija. Portal Srećna Republika donosi recept za ovu idealnu fuziju mediteranskih ukusa.
Sastojci:
- glavica crvenog luka
- 250 g čeri paradajza
- krastavac
- šaka crnih maslina
- nekoliko listova svežeg bosiljka
- 100 g feta sira
- 250 g kus-kusa
- maslinovo ulje
- so
- biber
- kocka za supu (po želji)
- sušeni origano
Priprema:
U dublji sud sipajte kus-kus, prelijte ga ključalom vodom tako da ona skroz prekrije površinu kus-kusa i da bude ceo centimetar iznad nje, pa začinite smesu solju i biberom ili kockom za supu, po želji. Prekrijte sud tanjirom i ostavite da kuk-kus upije tečnost i začine. Nakon nekih 15 minuta videćete da tečnosti više nema. Tada možete da otklopite sud i da viljuškom rastresete zrnca kus-kusa. Nakon toga ga ostavite da se hladi.
U činiju iz koje ćete služiti salatu isecite čeri paradajz na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od njihove veličine. Nakon toga, krastavac temeljno operite i bez ljuštenja ga isecite na kolutove ili četvrtine. Glavicu crvenog luka sitno isecite, pa dodajte u posudu za salatu. Dodajte masline u mešavinu, pa je sledinite viljuškom.
Nakon toga, smesi dodajte prohlađeni kus-kus, promešajte je i probajte, da biste videli da li bio trebalo dodatno da se posoli ili pobiberi. Zatim smesu prelijte maslinovim uljem i u nju dodajte grubo seckane listove svežeg bosiljka. Izmrvite feta sir preko salate i pospite sušenim origanom pred samo služenje.
Prijatno!
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)