Čuveni britsnski kuvar Džejmi Oliver prilikom kuvanja svojih specijliteta minimalno baca otpatke u kuhinji. Kako tvrdi sve što ostane može da se iskoristi čak i ljuske od krompira. Na ovaj način maksimalno ćete uštedeti na hrani koja je sve skuplja. Ovo su neki od njegovih saveta za uštedu, ali i što je najvažnije kako da ostatke koje inače bacate u kantu za đubre pametno iskoristite i dbijete još jedan ukusan obrok.
Ljuske od krompira
Kad očistite krompir za prženje i pire ljuske naravnio bacate. To je potpuno pogrešno, tvrdi Oliver koji ih iskoristi za pravljenje brusketa (jednostavno ih poulji i ispeče u rerni) ili za neobičan, ali vrlo ukusan pire krompir. neophodno je krompir pre ljuštenja donro operete.

shutterstock.com
Ljuske od krompira obarite u slanoj vodi s dodatkom malo zeleni (šargarepa, paškanat, celer), a zatim ih začinite puterom i biberom, pa izblendirajte i dbićete ukusan i kremast prilog.
Stari hleb
Oliver nikad ne baca stari hleb već ga iskoristi za čitav niz sjajnih jela. Jedno od njih je panzanela, tradicionalna italijanska salata u kojoj se hleb prepeče i kombinuje sa paradajzom, maslinovim uljem, lukom i začinima. Bajati hleb možete iseći na kockice i ispeći u rerni za hrskave krutone, koje ćete dodati čorbama ili salatama.
Masnoća od pečenja
Nakon pripreme mesa, često ostane masnoća koju mnogi jednostavno bace. Ali, ta tečnost puna ukusa može biti vaša tajna začinska baza! Iskoristite je za dinstanje povrća, prženje jaja, začinjavanje supa i čorbi, pa čak i za pripremu testa ako želite dodatnu aromu. Masnoću jednostavno sipajte u teglu i čuvajte u frižideru, akoristite umesto ulja ili putera.
shutterstock.com
Srećna republika vam poklanja sjajan recept Džejmija Olivera za pečeni krompir, jednostavno jelo od koga je on napravio pravo gurmansko uživanje.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 veza svežeg ruzmarina
- pola šolje maslinovo ulje
- 4 čena beli luk
- malo sirćeta
Priprema:
Očistite i prepolovite krompire, pa ih stavite u ključalu vodu i ostavite 10 minuta. Procedite ga, pa malo protresite cediljku. Pleh nauljite maslinovim uljem ili premažite puterom. Maslinovo ulje će pomoći da korica bude zlatna i hraskava, a puter će je učiniti nešto debljom i slađom, ali jednako hrskavom. Kada nauljite pleh sipajte krompir i dobro začinite. Pecite na 190°C oko pola sata. Izvadite iz rerne stavite začine i beli luk, pa vratite da se peče još 25 do 30 minuta. Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)