Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver podelio je svoj recept za savršeni pečeni paškanat, obećavajući da će "vaš običan recept za pečenje paškanata podići na viši nivo". Ovaj jednostavan recept sadrži jedan poseban sastojak koji mu daje fantastičan ukus - u pitanju je sirće.
- Kiselina sirćeta savršeno balansira slatkoću paškanata, a kombinacija lovorovog lista i meda daje pravu prazničnu atmosferu - objasnio je Oliver.
On preporučuje da se paškanat ne ljušti pre pečenja, jer njegova koža zadržava sve ukuse i teksturu.
Sastojci:
- 1,5 kg paškanata srednje veličine
- 50 g neslanog putera
- 4 sveža lovorova lista
- kašika vinskog sirćeta
- 2 kašike tečnog meda
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 180°C. Paškanat dobro operite i blanširajte u velikoj posudi sa ključalom slanom vodom oko pet minuta. Nakon što procedite i ostavite da se osuši, stavite ga u veliku posudu za rernu. Dodajte puter, prstohvat morske soli i crni biber. Ređajte ih u jedan sloj, promešajte da budu ravnomerno pokriveni začinima i pecite u rerni 60 minuta.
Kad je paškanat gotov, izvadite ga iz rerne i pospite lovorovim listom. Prelijte sirćetom i medom, promešajte i vratite u rernu još 10 minuta, dok ne postane zlatno-braon i hrskav.
Ovaj pečeni paškanat je savršen prilog za prazničnu trpezu ili kao dodatak vašem redovnom nedeljnom pečenju. Džejmi Oliver je otkrio da je ključ ovog recepta to što sirće "seče" slatkoću paškanata, a kombinacija lovorovog lista i meda unosi toplinu i boje zime.
Komentari (0)