Hleb je jedna od onih namirnica koju većina nutricionista preporučuju da se izbaci iz ishrane. Ali, postoji hleb koji je postao vrlo popularan upravo zato što je zdrav. U pitanju je Jezekiljev hleb, neobičan i hranljiv koji je danas hit među ljubiteljima zdrave ishrane. Korene vuče iz daleke prošlosti iz vremena starozavetnog proroka Jezekilja.
Njegova priča nije samo gastronomska, već i duhovna. U Knjizi proroka Jezekilja 4:9, Bog proroku daje precizno uputstvo:
- Uzmi pšenicu, ječam, pasulj, sočivo, proso i raž i napravi od njih hleb - piše.
Ovaj jednostavan, ali duboko simboličan recept star je više od 2.500 godina i bio je zamišljen kao hrana koja daje snagu i izdržljivost u teškim vremenima. Jezekiljev hleb, poznat i kao "biblijski hleb", jedna je od najstarijih dokumentovanih namirnica na svetu.
Njegova posebnost leži u jednostavnosti i mudrosti drevne pripreme. Za razliku od običnog, belog hleba koji se pravi od rafinisanog brašna i često sadrži dodatne šećere, ovaj hleb se priprema od celih, proklijalih žitarica i mahunarki.
shutterstock.com/Pixx Media

Proces klijanja nije slučajan. Kada žitarice proklijaju, njihova hranljiva vrednost drastično raste, a povećava se sadržaj proteina, vitamina B kompleksa, magnezijuma i gvožđa, dok se smanjuje količina antinutrijenata koji otežavaju varenje. Drugim rečima, organizam mnogo lakše apsorbuje sve dragocene materije.
Zbog toga Jezekiljev hleb nije samo hrana, već pravi energetski eliksir, a njegov nutritivni sastav pogoduje vegetarijancima, jer kombinacija žitarica i mahunarki stvara kompletan set aminokiselina baš kao u mesu.
Iako potiče iz antičkog vremena, Jezekiljev hleb danas doživljava pravi preporod. Sve češće ga viđamo na društvenim mrežama, blogovima o zdravoj ishrani i u kuhinjama onih koji žele da se hrane zdravo.
Za pripremu ovog hleba potrebno je samo malo vremena, strpljenja i jednostavni sastojci. Srećna republika vam poklanja originalni recept za Jezekiljev hleb.
Sastojci:
- 750 g žitarica (pšenica, ovas, ječam, raž)
- Voda
- 1 šolja meda
- pola šolje maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
- 1 paketić kvasca
Priprema:
Žitarice potopite u vodi i ostavite da odstoje 24 sata. Vodu menjajte na svaka dva do tri sata kako bi zrna ostala sveža. Nakon toga, procedite ih i prekrijte vlažnom krpom. Kada se pojave sitne bele tačkice znak je da su zrna proklijala. Odvojite otprilike oko 10 odsto sa strane, a ostatak sameljite u blenderu. Dobijena masa biće gusta i podsećaće na puding.
Kvasac aktivirajte sa malo tople vode, prstohvatom šećera i soli. U većoj posudi pomešajte malo tople vode, med, ulje i so, pa dodajte samlevene žitarice i nadošli kvasac. Dobro sjedinite sve sastojke uključujući os ostavljene proklijale žitarice. Testo sipajte u podmazan kalup, do dve trećine njegove visine, i ostavite da naraste.
Pecite oko 50 minuta na 180°C, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Kada je gotov, hleb umotajte u čistu krpu i ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja. Zahvaljujući obilju vlakana, ovaj hleb daje dugotrajan osećaj sitosti, ne sadrži rafinisane šećere ni aditive, što ga čini odličnim izborom i za one koji nastoje da smanje unos prerađene hrane.
Komentari (0)