Jela bez mesa

DOMAĆI HLEB SA BELIM LUKOM: Hrskava korica spolja, a unutra mek kao duša!

Vrlo je izdašan i odličan izbor za doručak, ali i večeru.

26.02.2024 07:01

DOMAĆI HLEB SA BELIM LUKOM: Hrskava korica spolja, a unutra mek kao duša!
Shutterstock

Hleb je neizostavni deo gotovo svakog obroka kod Srba. Postoje brojne varijacije pripreme hlebnog testa koje može da bude najrazličitijih oblika, veličine i od raznih vrsta brašna. Posebno je popularan aromatični hleb sa belim lukom kome je nemoguće odoleti. Toliko je ukusan da ga možete jesti bez ikakvih dodataka. Vrlo je izdašan i odličan izbor za doručak, ali i večeru.

Srećna republika vam donosi recept za domaći hleb sa belim lukom koji ima hrskavu koricu, a unutra je mek kao duša.

Sastojci:

  • 500 g integralnog brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ulja
  • 150 g putera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • malo soli
  • 1 šaka rendanog kačkavalja
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U mlaku vodu razmutite kesicu suvog kvasca i dodajte šećer. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Sipajte brašno u dublju posudu, dodajte so, ulje i  kvasac, sve dobro izmešajte i prebacite testo na radnu površinu. Mesite testo dok ne postane ujednačeno i glatko, vratite u činiju i ostavite sat vremena na toplom da nadođe. Prebacite testo u pleh i pecite na 220 stepeni 35 do 40 minuta.

Izvadite hleb iz rerne i ostavite da malo ohladi. Isecite ga po sredini, ali samo do pola, koliko je potrebno da se "rascveta". Unutrašnjost dobro premažite sa otopljenim puterom, sitno seckanim belim lukom, maslinovim uljem i peršunom, pa vratite u toplu rernu da se zapeče. Kad je gotov pospite ga rendanim kačkavaljem i vratite u rernu tek toliko da se sir istopi.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)