Hleb je neizostavni deo gotovo svakog obroka kod Srba. Postoje brojne varijacije pripreme hlebnog testa koje može da bude najrazličitijih oblika, veličine i od raznih vrsta brašna. Posebno je popularan aromatični hleb sa belim lukom kome je nemoguće odoleti. Toliko je ukusan da ga možete jesti bez ikakvih dodataka. Vrlo je izdašan i odličan izbor za doručak, ali i večeru.
Srećna republika vam donosi recept za domaći hleb sa belim lukom koji ima hrskavu koricu, a unutra je mek kao duša.
Sastojci:
- 500 g integralnog brašna
 - 1 šolja mlake vode
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kašika ulja
 - 150 g putera
 - 4 čena belog luka
 - 1 kašika seckanog peršuna
 - malo soli
 - 1 šaka rendanog kačkavalja
 - 3 kašike maslinovog ulja
 
Priprema:
U mlaku vodu razmutite kesicu suvog kvasca i dodajte šećer. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Sipajte brašno u dublju posudu, dodajte so, ulje i kvasac, sve dobro izmešajte i prebacite testo na radnu površinu. Mesite testo dok ne postane ujednačeno i glatko, vratite u činiju i ostavite sat vremena na toplom da nadođe. Prebacite testo u pleh i pecite na 220 stepeni 35 do 40 minuta.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite da malo ohladi. Isecite ga po sredini, ali samo do pola, koliko je potrebno da se "rascveta". Unutrašnjost dobro premažite sa otopljenim puterom, sitno seckanim belim lukom, maslinovim uljem i peršunom, pa vratite u toplu rernu da se zapeče. Kad je gotov pospite ga rendanim kačkavaljem i vratite u rernu tek toliko da se sir istopi.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
 
                                                                                                            
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                    
                                        
                                        
                
                     
                                
                                        
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
Komentari (0)