Često čujemo kako su se naši preci hranili bolje i kvalitetnije i bili mnogo zdraviji. Starije generacije pamte da su se naše bake i mame snalazile kako da naprave ukusan obrok za porodicu sa što manje novca.
Neka od ovih jela asociraju na detinjstvo i većina ovih jela je pala u zaborav. Zvali su je sirotinjska hrana jer se za pripremi koristio minimum namirnica i sva su bila bez mesa koje je tada bilo skupo i nije se moglo jesti svaki dan.
Srećna republika vam donosi neka od najpoznatiji jela stare Jugoslavije. Jeftina su, brzo i lako pripremaju a izuzetno su ukusna.
1.Popara
Popara je verovali ili ne jedno od retkih originalnih srpskih jela. Vodi poreklo još iz srednjeg veka i priprema se na isti način kao i tada. U ubaci u vrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo masti i ulja. Kuva se dok se ne dobije gušća masa. U smesu može da se doda sir ili kajmak, može da se pravi s mlekom umesto vode, a sa i bez ulja ili masti.
2.Sladak kupus bez mesa
Naše mame i bake su dobro znale koliko je kupus zdrav pa se često pravio zdrav i ukusan obrok od ovog povrća bez mesa. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće kao što je crni luk koji se izdinsta zajedno sa šargarepom, paprikom i belim lukom pa se tek onda dodaje na krupne kocke seckani kupus. Kad se kupus skuva umesto zaprške zalijte ga sa paradajzom u koji ste dodali sitno iseckan peršun.
3.Restovan krompir
Restovan krompir je jedno od jela koje se gotovo potpuno izgubili sa naših trpeza. U propržen crni luk dodaje se izgnječen kuvani krompir i sve se začini alevom paprikom i posoli i pobiberi po želji.
4.Kriška hleba, mast i aleva paprika
Kriška hleba namazana mašću i posuta alevom paprikom bila je najčešća užina ili doručak za decu koja su odrastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Današnji klinci ni ne znaju za ovo ukusno jelo.
5.Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Dobro operite krompir u ljusci i stavite ga da se kuva. Ovako kuvan krompir je mnogo ukusniji i zdraviji jer je sačuvao sve hranljive sastojke iz ljuske. Može se poslužiti uz sir, paradajz ili kao krompir salata uz luk i ulje kao prilog uz ribu.
Možda vas zanima…
6.Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode dok ne dobijete masu malo gušću neko za palačinke. Sipajte u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
7. Klot pasulj
Pasulj je kaloričan i pun belančevina što znači da mu meso koje se najčešće dodaje zapravo nije ni potrebno. U vreme nemaštine pripremao se klot pasulj bez mesa i bio je glavna hrana za siromašne. Da bi bio ukusniji izdinstajte crni luk i šargarepu pa tek onda nalijte vodu i dodajte pasulj da se kuva uz 2-3 crvene paprike.
8. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
U vreme kad nisu bile popularne ovsene pahuljice za brz i jednostavan doručak bilo je dovoljno da se stari hleb udrobi u kiselo mleko ili jogurt. Osim slane postoji i slatka varijanta kad se hleb udrobi u mleko i doda šećera.
9. Krompir čorba
Krompir čorba je još jedno staro zaboravljeno jelo koje je nekad bilo redovno na srpskim trpezama. Pravi se tako što se proprže luk i šargarepa, doda krompir isečen na kockice, nalije vodu i kuvajte dok povrće ne omekša. Nakon što se krompir skuvao sipajte sok od paradajza i začinite.
10.Prženice
Prženice od starog hleba su brzi i jednostavan doručak uz koje su odrasle mnoge generacije. Hleb isecite na kriške, umočite u jaja i ispecite na vrelom ulju. Jedu se najčešće uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
11.Jabuke u šlafroku
Naše mame i bake često su pravile kolače za mališane. Jedan od omiljenih slatkiša bile su jabuke u šlafroku. Jabuka se dobro opere, iseče na deblje kolutove, umoči u smesu za palačinke i prći na vrelom ulju.
12.Pita zalivača
I ovo je jedan od zaboravljenih recepata. Pita se pravi tako što se kore malo zamaste, poređaju u pleh i malo zapeku posle čega se preliju vrelom vodom. Za slatku varijantu dodajte šećera u vodu i eto brzog i jeftinog slatkiša.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)