ZDRAVO I UKUSNO

KISELI KUPUS JE HRANA, ALI I LEK: Odličan je za imunitet, sjajan probiotik i još mnogo toga…

Kiseli kupus je u zimskom periodu jedna od najzdravijih i najkorisnijih namirnica koju možete konzumirati.

19.12.2021 13:40

KISELI KUPUS JE HRANA, ALI I LEK: Odličan je za imunitet, sjajan probiotik i još mnogo toga…
pexels.com

Kiseli kupus u našem narodu ima široku primenu, od sarmi, preko podvarka, pa sve do “ličkog” kupusa sa sve nekom butkicom ili rebrima. Međutim, najzdravije je jesti ga kao salatu. Obiluje dijetalnim vlaknima, sadrži vitamine C i K, kalijum, kalcijum i fosfor, koji su višestruko korisni za naš organizam.

Kiseli kupus je zapravo fermantisani kupus. Tokom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici odnosno “žive bakterije”, a ti probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih svojstava koja su dobra za ljudsko zdravlje.

 

 

Korisni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za dobro probavno zdravlje. Sadrži i enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše varljive molekule što zauzvrat pomaže organizmu da apsorbuje više hranljivih materija.

Kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i probiotička vlakna, a istraživanja su pokazala da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simetnji kao što su gasovi, nadutost i zatvor.

Takođe, kiseli kupus jača imunološki sistem. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema. Čvrsta crevna sluznica sprečava da neželjene materije ili toksini 'cure' u telo i time prouzrokuju imunološki odgovor. Te iste bakterije takođe mogu podržati prirodna antitela i smanjiti rizik od infekcija.

 

 

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koja vam pomažu da duže ostanete siti. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od gojaznosti, ali potrebno je još istraživanja na tu temu, piše BBC.

Komentari (0)