Čestoslavica, poznata i kao veronika (Veronica officinalis), predstavlja višegodišnju zeljastu biljku koja pripada porodici Scrophulariaceae. Ova biljka se izdvaja po svojim sitnim, svetloplavim ili svetloljubičastim cvetovima koji su skupljeni u grozdaste cvasti.
Listovi čestoslavice su nazubljeni, sa gornje strane intenzivne zelene boje, dok je donja strana ljubičasta i maljava. Stabljike su četvorougaone, polegle i prekrivene dlačicama, a izbijaju iz puzećeg rizoma.
Čestoslavica prirodno raste po suvim livadama i na obodima šuma širom Evrope, izuzev mediteranskog područja.
Tradicionalna upotreba u narodnoj medicini
U narodnoj medicini, čestoslavica je stekla reputaciju kao biljka koja "čisti krv", a nekada se koristila i za lečenje gube. Prema legendi, ime ove biljke potiče od Svete Veronike, koja je, prekrivši lice imperatora Tiberija tkaninom sa likom Isusa, izlečila njegovo oboljenje.
Čak su i značajne ličnosti iz prošlosti, poput Hijeronimusa Boša i Sebastiana Knajpa, u XVI veku preporučivali čestoslavicu kao univerzalni lek. Tradicionalno se koristi za razne zdravstvene probleme, uključujući tuberkulozu, kašalj, probleme sa varenjem, jetrom, slezinom, bubrezima, kao i kod gihta i reume, prenosi Naj žena.
Schutterstock/Velichka Miteva
Blagotvorno dejstvo čestoslavice
Čestoslavica se pokazala korisnom za različite zdravstvene tegobe. Ljudi je koriste za lečenje bolesti pluća, želuca i creva, kao i za probleme sa bešikom i bubrezima. Osim toga, pomaže kod gihta, artritisa i reumatskih bolova, gubitka apetita i slabog metabolizma, kao i kod bolesti jetre i slezine. Ova biljka može ublažiti vrtoglavicu i nervozu prouzrokovanu mentalnim naporom, pomaže kod ekcema, svraba i zarastanja rana.
Recepti travara Momčila Antonijevića
Travar Momčilo Antonijević predlaže nekoliko recepta za pripremu čajeva koji koriste čestoslavicu. Na primer, čaj protiv hroničnih kožnih oboljenja se priprema od 50 g čestoslavice, 50 g lista koprive i 50 g divlje dan i noći. Tri supene kašike mešavine treba preliti sa 750 ml ključale vode, ostaviti 30 minuta, procediti i piti tokom dana, nezaslađeno.
Takođe, čaj za pamćenje i protiv mentalnog zamora može se napraviti od 50 g čestoslavice, 50 g ruzmarina, 50 g matičnjaka i 50 g lista celera. Kašiku mešavine se prelije šoljom ključale vode, ostavi 30 minuta, procedi i pije toplo, 2 do 3 puta dnevno.
Komentari (0)