Suve šljive su prava riznica zdravlja i mogu doneti brojne koristi ukoliko ih redovno i umereno konzumirate. Za razliku od svežih šljiva, suve šljive mogu stajati i do šest meseci na sobnoj temperaturi, dok u frižideru u zatvorenoj posudi ostaju jestive i do godinu dana. One sadrže visok nivo vlakana i sorbitola, što im daje snažniji laksativni efekat od svežih plodova.
Ovo sušeno voće bogato je kalijumom, vlaknima, vitaminom K, magnezijumom i gvožđem, kao i posebnim fitonutrijentima poput neohlorogenske i hlorogenske kiseline, koji deluju kao moćni antioksidanti. Suve šljive pomažu organizmu da bolje iskoristi gvožđe, zahvaljujući prisustvu vitamina C, a samo četiri do pet plodova dnevno mogu da pokriju oko 12 odsto preporučenog dnevnog unosa kalijuma.
U Kini se koriste za ublažavanje mučnine, groznice i kašlja. Naučna istraživanja potvrđuju da su suve šljive bogat izvor vlakana koja podržavaju zdravu probavu i redovno pražnjenje creva, dok sastojci poput sorbitola i hlorogenske kiseline mogu povećati učestalost stolice.
freepik
Pored toga, antioksidansi i protivupalna svojstva suvih šljiva doprinose očuvanju zdravlja kostiju. Vitamin K iz ovog voća dodatno poboljšava gustoću kostiju. Čak i samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu uticati na zaštitu ćelija mozga od štetnih slobodnih radikala, što pozitivno utiče na pamćenje i kognitivne funkcije.
Takođe, suve šljive pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi i lošeg LDL holesterola.
Najbolje je jesti suve šljive ujutro, kako biste iskoristili njihov prirodni podsticaj energije i antioksidativne benefite za zdrav početak dana. One pomažu u održavanju redovne probave, čineći vaš dan produktivnijim i energičnijim.
Komentari (0)