Na letovanju se ponekad i previše opustimo, i to je sasvim normalno. Međutim, to može da dovede do niza problema, pre svega sa zdravljem. Zbog toga je veoma važno da vodite računa šta i kada jedete, jer trovanja hranom i infekcije su uobičajena stvar na letovanju.
Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je kakvu hranu treba izbegavati tokom letovanja. On je upozorio na mikroorganizme i bakterije koje se mogu pronaći u određenoj vrsti hrane koju turisti često konzumiraju na plažama. Ali to nije jedina zamka.
- Meso treba izbegavati na letovanju, posebno ono koje je izloženo spoljnim uslovima. Čak i u Grčkoj, gde je giros popularan, meso koje se ostavlja napolju, koje se povremeno greje i hladi, može da bude rizično jer se bakterije koje se nalaze na njemu mogu brzo razmnožiti. To se posebno odnosi na brzo spremljena jela koja se prodaju na plažama - naglasio je Perišić pre nekoliko godina u svom gostovanju na TV Prva.
Shutterstock/HTeam
Voće i povrće su bogati hranljivim sastojcima i veoma su praktični jer ih možete poneti na plažu, uz minimalnu pripremu.
- Slobodno jedite sveže voće i povrće, ali obavezno ih obro operite pre konzumiranja. Ukoliko kupite čokoladicu i ona opstane dugo, sa veoma dugim rokom trajanja, to znači da je puna hemikalija. Takve proizvode treba izbegavati - navodi doktor Perišić
On je savetovao da se konzumira crna čokolada, koja sadrži mnogo manje aditiva i može da bude zdrava alternativa, ali ako se umereno jede.
Komentari (0)