Odrasli

SMANJITE RIZIK OD DEMENCIJE PRAVIM IZBOROM ISHRANE: Evo šta treba da jedete da biste sačuvali mozak i pamćenje!

Nova istraživanja sugerišu da konzumiranjem jednog važnog minerala, značajno možete uticati na vaše zdravlje.

Slika Autora
byIva Milenković

20.07.2025 09:40

SMANJITE RIZIK OD DEMENCIJE PRAVIM IZBOROM ISHRANE: Evo šta treba da jedete da biste sačuvali mozak i pamćenje!
Ruslan Huzau/Shutterstock

Nova istraživanja sugerišu da povećanje unosa jednog važnog minerala kroz ishranu može značajno poboljšati rad mozga i pomoći u sprečavanju kognitivnog pada koji dolazi sa starenjem.

Međutim, treba biti oprezan, prevelike količine mogu biti otrovne. Istraživači sa Medicinskog univerziteta Hebei veruju da su otkrili idealnu količinu. U studiji su analizirali podatke o ishrani i zdravlju 2.420 Amerikanaca starijih od 60 godina, koje su prikupljene tokom četiri godine aktivne analize.

Zaključili su da su osobe koje su imale veći unos bakra u ishrani postizale značajno bolje rezultate na kognitivnim testovima u poređenju sa onima koji su unosili manje ovog minerala. Ovaj rezultat je ostao isti čak i nakon što su uračunali faktore kao što su godine, pol, konzumacija alkohola i prisustvo srčanih bolesti. Posebno su korisni efekti bili kod osoba koje su ranije pretrpele moždani udar.

- Bakar u ishrani je ključan za zdravlje mozga - istakao je profesor Veaj Jia, vodeći istraživač studije.

Yuri A/Shutterstock

Bakar u ishrani je ključan za zdravlje mozga

Bakar je prirodni element i neophodan nutrijent koji telo koristi za brojne funkcije. Naučnici smatraju da bakar može imati koristi za mozak jer pomaže u regulisanju neurotransmitera odgovornih za učenje, pamćenje i budnost. Takođe, prethodna istraživanja pokazuju da bakar pomaže u proizvodnji energije u moždanim ćelijama, štiti ih od oštećenja i poboljšava komunikaciju između neurona.

Međutim, postoji upozorenje, prevelike količine bakra ne donose dodatne koristi, naprotiv, mogu biti štetne.

 - Iako je bakar neophodan za pravilno funkcionisanje mozga i njegov nedostatak može dovesti do neuroloških problema, prevelik unos istog može biti otrovan i izazvati oksidativni stres i neurodegeneraciju - naveli su istraživači.

Oštećenja izazvana viškom bakra mogu poremetiti funkcije mozga i doprineti razvoju ozbiljnih bolesti poput Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i Vilsonove bolesti.

Inside Creative House/Shutterstock

 Naučnici smatraju da bakar može imati koristi za mozak jer pomaže u regulisanju pamćenja

Daljom analizom su utvrdili da je dnevni unos od oko 1,22 miligrama bakra optimalan za poboljšanje rada i zdravlja mozga i prevencije kognitivnog pada, bez rizika od uzimanja preteranih doza.

Ovi nalazi su posebno značajni imajući u vidu da gotovo 10 odsto odraslih Amerikanaca starijih od 65 godina ima demenciju, dok još 22 odsto populacije pokazuje blage znakove kognitivnog oštećenja, za koje se očekuje da će rasti u narednim decenijama.

Ipak, istraživači upozoravaju da su potrebne dodatne dugoročne studije kako bi se dodatno potvrdili i ovi rezultati.

Telo ne može samo proizvesti bakar, pa je neophodno uneti ga putem ishrane. Iako su dodaci ishrani jedna opcija, bakar se prirodno nalazi u mnogim namirnicama.

  • morski plodovi kao što su školjke i rakovi
  • iznutrice, posebno goveđa jetra
  • orašasti plodovi
  • semenke
  • pečurke
  • sušeno (kandirano) voće
  • pasulj i mahunarke
  • tamna čokolada
  • integralne žitarice
  • lisnato povrće kao što su spanać i kelj

IKO-studio/Shutterstock

Telo ne može samo proizvesti bakar, pa je neophodno uneti ga putem ishrane

Umereni unos bakra putem pravilno izbalansirane ishrane može značajno doprineti zdravlju vašeg mozga i pomoći u očuvanju mentalnih funkcija tokom starenja. Ipak, važno je izbegavati prevelike količine kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Pravilna ishrana bogata prirodnim izvorima bakra, uz konsultacije sa lekarom ili nutricionistom, može biti jednostavan i efikasan način da održite vitalnost organizma. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)