Slatkiši

Recept koji ćete OBOŽAVATI: MRAMORNI kolač se vraća na trpeze na velika VRATA!

Priprema se brzo i jednostavno, vrlo je ukusan, a poznat je po šarama koje podsećaju na mermer

08.08.2022 08:00

Recept koji ćete OBOŽAVATI: MRAMORNI kolač se  vraća na trpeze na velika VRATA!
Pixabay.com

Mramorni kolač koji je ime dobio zbog prugastih šara u unutrašnjosti koje podsećaju na mermer bio je omiljena poslastica koju su nekad spremale naše mame i bake. Vremenom su ga potisnuli neki drugi slatkiši, ali se sad na velika vrata vraća na trpeze. Priprema se vrlo brzo i jednostavno izuzetno je ukusan a sastojci se mogu kombinovati po sopstvenoj želji i ukusu. U mramorni kolač se može dodavati suvo ili komadići svežeg voća, dok malo vanile ili ruma u testo dodaje dodir egzotike.

Srećna republika poklanja osnovni recept za mramorni kolač, a na vama je da u testo ubacujete dodatne sastojke poput voća ukoliko želite.

Pixabay

Dva sveža jajeta su sasvim dovoljna za ovaj kolač

Sastojci:

  • čaša jogurta
  • čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 3/4 čaše ulja
  • 2 jaja
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • 3 kašike kakao praha
  • 3 kašike kuvane kafe
  • malo prah šećera za posipanje

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom uz postepeno dodavanje ulja, brašna u koje smo dodali prašak za pecivo i jogurt. Dobijeno testo podelite u 2 posude. U jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U drugi polovinu dodajte samo vanilin šećer i promešajte. U podmazan kalup ili manji dublji pleh ukoliko nemate kalup, naizmenično sipajte svetlo pa tamno testo koje će praviti prelepe šare slične mermeru. Testo ubacite u zagrejanu rernu i pecite 20 min na 180 stepeni. Nakon što je kolač ispečen i malo se ohladio isecite ga na komade i pospite prah šećerom.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)