Mramorni kolač koji je ime dobio zbog prugastih šara u unutrašnjosti koje podsećaju na mermer bio je omiljena poslastica koju su nekad spremale naše mame i bake. Vremenom su ga potisnuli neki drugi slatkiši, ali se sad na velika vrata vraća na trpeze. Priprema se vrlo brzo i jednostavno izuzetno je ukusan a sastojci se mogu kombinovati po sopstvenoj želji i ukusu. U mramorni kolač se može dodavati suvo ili komadići svežeg voća, dok malo vanile ili ruma u testo dodaje dodir egzotike.
Srećna republika poklanja osnovni recept za mramorni kolač, a na vama je da u testo ubacujete dodatne sastojke poput voća ukoliko želite.
Sastojci:
- čaša jogurta
- čaša šećera
- 2 čaše brašna
- 3/4 čaše ulja
- 2 jaja
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 3 kašike kakao praha
- 3 kašike kuvane kafe
- malo prah šećera za posipanje
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom uz postepeno dodavanje ulja, brašna u koje smo dodali prašak za pecivo i jogurt. Dobijeno testo podelite u 2 posude. U jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U drugi polovinu dodajte samo vanilin šećer i promešajte. U podmazan kalup ili manji dublji pleh ukoliko nemate kalup, naizmenično sipajte svetlo pa tamno testo koje će praviti prelepe šare slične mermeru. Testo ubacite u zagrejanu rernu i pecite 20 min na 180 stepeni. Nakon što je kolač ispečen i malo se ohladio isecite ga na komade i pospite prah šećerom.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)