Urmašice su sjajan izbor za vas i vaše ukućane, naročito ako vam je želja za šećerom u poslednje vreme jača nego inače. Po starom receptu naših baka, donosimo vam odličan predlog da se zasladite nakon svih roštilja i slanih jela koja ste tokom praznika jeli. Urmašice se prave lako jer testo nije komplikovano, a prilikom pečenja one neće pucati.
Sastojci:
Testo
- 2 jaja
- kesica vanilin šećera
- čaša ulja (2dcl)
- čaša jogurta
- 4,5 čaše brašna
- kesica praška za pecivo
- pola kašičice soli
Sirup
- 5 čaše šećera (čaša od 2 dcl)
- 5 čaše vode
- polovina limuna
Priprema:
Najpre napraviti sirup. U posudu sipati šećer i vodu i ostaviti da proključa na vatri oko 10 minuta. Pre završetka ključanja dodati sok od limuna i ostaviti da se sirup hladi.
U drugu posudu umutiti 2 jaja, vanilin šećer i 2 kašike šećera. Zatim dodati ulje, prašak za peccivo, jogurt, so i 2 čaše brašna. Sve dobro izmiksati mikserom. Dodati još preostale 2,5 čaše brašna i polako umesiti testo. Ono treba da bude mekano i da se ne lepi za prste. Testo podeliti na 32 loptice i od svake napraviti urmašicu. Pripremljene urmašice staviti u pleh i peći na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok ne budu zlatno-žute.
Kad se sirup ohladio preliti tople urmašice njime i ostaviti da odstoje 10-15 minuta. Okrenuti ih na drugu stranu da isto odstoje 10 minuta pa ih vratiti u prvobitno stanje, kako bi upile sirup.
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)