Slatkiši

DOMAĆE URMAŠICE ZA SJAJAN POČETAK RADNE NEDELJE: Donosimo recept naših baka

Možda ste ljubitelji kremasti slatkiša i brzih specijaliteta oko kojih ne gubite mnogo vremena, ali što ne biste napravili i jedan orijentalni slatkiš za početak nedelje?

02.05.2022 08:00

DOMAĆE URMAŠICE ZA SJAJAN POČETAK RADNE NEDELJE: Donosimo recept naših baka
Srećna republika

Urmašice su sjajan izbor za vas i vaše ukućane, naročito ako vam je želja za šećerom u poslednje vreme jača nego inače. Po starom receptu naših baka, donosimo vam odličan predlog da se zasladite nakon svih roštilja i slanih jela koja ste tokom praznika jeli. Urmašice se prave lako jer testo nije komplikovano, a prilikom pečenja one neće pucati.

Sastojci:

Testo

Sirup

  • 5 čaše šećera (čaša od 2 dcl)
  • 5 čaše vode
  • polovina limuna

Priprema:

Najpre napraviti sirup. U posudu sipati šećer i vodu i ostaviti da proključa na vatri oko 10 minuta. Pre završetka ključanja dodati sok od limuna i ostaviti da se sirup hladi. 

U drugu posudu umutiti 2 jaja, vanilin šećer i 2 kašike šećera. Zatim dodati ulje, prašak za peccivo, jogurt, so i 2 čaše brašna. Sve dobro izmiksati mikserom. Dodati još preostale 2,5 čaše brašna i polako umesiti testo. Ono treba da bude mekano i da se ne lepi za prste. Testo podeliti na 32 loptice i od svake napraviti urmašicu. Pripremljene urmašice staviti u pleh i peći na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok ne budu zlatno-žute. 

Kad se sirup ohladio preliti tople urmašice njime i ostaviti da odstoje 10-15 minuta. Okrenuti ih na drugu stranu da isto odstoje 10 minuta pa ih vratiti u prvobitno stanje, kako bi upile sirup. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)