Slatkiši

Zasladite se kao TITO: Recept za omiljeni SLATKIŠ bivšeg maršala!

Tito je bio veliki gurman i ljubitelj slatkiša, a kolač koji je po njemu dobio ime bio mu je omiljen

25.07.2022 17:55

Zasladite se kao TITO: Recept za omiljeni SLATKIŠ bivšeg maršala!
Foto: Shutterstock

Bivši maršal i predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je veliki gurman. Za njega su kuvali najbolji kuvari tadašnjeg vremena i sve je moralo da bude baš po njegovom ukusu. Tito je, kako su kasnije pričali njegovi savremenici, posebno bio slab na slatkiše. Nije moga da im odoli i voleo je posle ukusnog ručka da se zasladi.

Postoji jedan kolač koji je posebno voleo i koji je često bio na njegovom meniju. Sastoji se od meke i vazdušaste kore koja po ukusu i izgledu podseća na biskvit i od belog i crnog fila sa čokoladom. Izuzetno je kremast i ukusan, a  jednostavan je za pripremu. Vremenom ovaj slatkiš je dobio ime po maršalu i ostao je upamćen kao Titov kolač.

Srećna republika donosi recept za ovaj desert.

Pixabay.com

Kafa daje poseban šmek kori posebno u kombinaciji sa preprženim lešnicima

Sastojci za koru:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 g preprženih i samlevenih lešnika (možete ih kratko prepržiti u teflonskom tiganju)
  • 5 kašika skuvane hladne crne kafe
  • 5 kašika brašna
  • prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi fil:

  • 400 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 2 žumanca

Za drugi fil:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 kašike mlevenog lešnika

Priprema:

Belance odvojeno od žumanca umuti se u sneg. Posebno se umuti žumance sa šećerom i vanilinim šećerom u koje se dodaje izmešano brašno i prašak za pecivo. Sipati u smesu kuvanu i ohlađenu kafu i mlevene lešnike kao i ulje kako bi smesa bila vazdušastija. Sve dobro izmešati i na kraju postepeno uz blago mešanje dodati umućeno belance. Smesa se sipa u podmazan pleh i peče 180 stepeni oko 30 minuta.

Pixabay.com

Za prvi fil su vam potrebna 2 žumanceta od jaja

U mleko dodajte žumance i brašno pa umutite mikserom. Zatim stavite u posudi sa vodom koja je na ringli iz uz blago mešanje smesa se kuva na pari dok se ne stegne u čvrst fil.

Pixabay

Čokolada daje poseban ukus drugom filu ali i celom kolaču

Na tihoj vatri rastopiti margarin u koji se dodaje čokolada, zatim šećer, vanilin šećer i lešnici. Sve dobro sjedinite dok masa ne postane kompaktna.

Ispečen biskvit se stavi u dublju modlu ili pleh. Potom se premaže prvim, pa drugim filom. Ukoliko vam je to komplikovano možete jednostavno pomešati oba fila i jednostavno ih sipati preko kore u modlu. Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi, a potom pospite mlevenim lešnikom.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)