Tetka Saveta

EVO NA KOJOJ TEMPERATURI TREBA PEĆI MESO DA BI BILO SAVRŠENO! Jednostavan recept za obrok iz snova

Meso pečeno na 180 stepeni zadržaće sočnost, dok će spolja imati zlatno pečenu koricu. Na ovoj temperaturi se peče i povrće kako bi dobilo hrskavost, ali i većina kolača

13.05.2022 21:05

EVO NA KOJOJ TEMPERATURI TREBA PEĆI MESO DA BI BILO SAVRŠENO! Jednostavan recept za obrok iz snova
shutterstock.com

Meso koje je spolja zlatno žuto i hrskavo, a unutra sočno pečeno želja je gotovo svake domaćice. Međutim, često se događa da u receptu po kome ste baš namerili da pripremite neko jelo s mesom iz rerne nije navedena temperatura na kojoj ga treba peći. I, šta sad?

Srećna republika vam rešava ovu dilemu. Donosimo nekoliko saveta na kojim temperaturama treba da pečete određene vrste namirnica za vaš obrok iz snova.

Pixabay.com

Meso će na 180 stepeni u rerni dobiti zlatno-žutu hrskavu koricu

Meso i povrće

Meso i povrće su idealan spoj. Ukoliko ih pečete zajedno vodite računa da se povrće ne prepeče jer je mesu potrebno više vremena da bude spremno za jelo.

Pečenje započnite s temperaturom između 200 i 230 stepeni, a potom smanjite na 180. Na ovaj način će meso zadržati sočnost, a spolja će imati zlatnu hrskavicu. Ukoliko pečete veći komad mesa, obavezno ga zasecite na nekoliko mesta kako bi se bolje i ravnomernije ispeklo u unutrašnjosti.

Seckano povrće dobro prosušite ili ga ostavite pola sata na papirnom ubrusu koji će upiti višak vode. Na taj način vaše povrće će biti spolja hrskavo, a unutra lepo pečeno, a ne prepečeno.

Pre pečenja meso držite sat vremena na sobnoj temperaturi, a stavite ga da se peče bez prethodnog zagrevanja rerne. Ukoliko meso iz frižidera stavite direktno na pečenje neće se ravnomerno ispeći jer toplota neće moći da dopre do sredine, dok će krajevi biti prepečeni.

Pixabay.com

Povrće iz rerne treba da bude hrskavo nikako prepečeno

Posuda za pečenje

Prilikom pripremanja obroka iz rerne važan je i izbor posuđa koje koristite za pečenje. Ukoliko pečete testeninu s raznim umacima ili sa sirom, sipajte je u vatrostalnu činiju. Na taj način će zadržati sočnost, a po površi će imati hrskavu koricu.

I jedan oproban trik domaćica kada je u pitanju pečenje testenine ili lazanja - nikada ne sipajte rendani kačkavalj ili neki drugi sir na početku pečenja jela jer će brzo izgoreti. To ostavite za kraj kad je jelo već gotovo. Izvadite ga iz rerne, pospite sirom i vratite tek toliko da se on istopi.

Meso i povrće najbolje se peku u običnom plehu, jer će se na taj način ravnomerno ispeći. Vodite računa da pleh bude dovoljne veličine da vam povrće nije nagurano jer se neće ravnomerno ispeći.

Pixabay.com

Većina kolača se najbolje ispeče u rerni na zemperaturi između 160 180 stepeni

Oprez s kolačima

Ukoliko u receptu nije naznačena tačna temperatura kolači se najčešće peku na temperaturi između 160 i 180 stepeni, a dužina pečenja zavisi od tipa kolača.

To je idealna temperatura zato što se tada povezuju belančevine i šećer što vašem jelu daje posebnu aromu, ukus i teksturu.

Kolači sa više šećera lakše će zagoreti, pa i o tome vodite računa. Namirnice od kojih pripremate kolač, pa i jaja, držite van frižidera sat vremena pre pripreme. Korišćenjem hladnih sastojaka kolač se neće ravnomerno ispeći.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)