Lazanje su omiljeno jelo širom sveta, ali se mnoge domaćice nerviraju kad im one ne uspeju. Najčešći problem su kore koje, ukoliko nisu sveže, budu tvrde i imaju neugodan ukus.
Srećna republika vam nudi malo drugačiji recept za lazanje gde se umesto kora stavljaju koso sečene makarone. Takvo jelo se brzo i lako priprema i, što je najvažnije, uvek uspe.
Sastojci:
- 300 g mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 čaše mleka
- 1 kisela pavlaka
- 400 g koso sečenih makarona
- kesica kečapa ili manja šolja paradajz pirea
- 2 kašike brašna
- 200 g kačkavalja
- origano i začini po želji
Priprema:
Meso se izdinsta sa crnim i belim lukom, doda se origano, bosiljak i začini po ukusu. Kad je meso gotovo sipati kečap ili paradajz pire, i još malo dinstati dok se ne dobije kompaktna masa.
Priprema sosa:
U šerpu sipati mleko, ali deo ostaviti u njega umešati dve kašike brašna. Da biste izbegli grudvice mleko sa brašnom procedite kroz cetku i dodajte u mleko u koje ste sipali pavlaku. Na laganoj vatri kuvajte dok se ne zgusne sos, koji ne bi trebalo da bude ni previše gust, ali ni redak.
Skuvajte makarone i podelite na pola. U prvu polovinu sipajte pola sosa, posolite, promešajte i sipajte u podmazan dublji pleh ili vatrostalnu činiju. Odozgo sipajte meso, pa pola izrendanog kačkavalja. Na meso dodajte drugi polovinu makarona sa mlekom i pavlakom i stavite da se peče.
Kada su lazanje pečenje i hrskave odozgo, pospite po vrhu još kačkavalja i vratite u rernu tek toliko da se sir istopi.
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)