Drevna ajurveda i druge narodne medicine su verovale da svi zdravstveni problemi počinju u crevima i da su ona izvor istinske vitalnosti i blagostanja. Iako to zvuči prilično pojednostavljeno, savremena istraživanja sugerišu da je zdravlje creva ključno za celokupno zdravlje organizma.
Jedan od načina da pomognete vašim crevima u svakodnevnim funkcijama je da u ishranu uključite hranljive začine koju su po svojoj lekovitosti poznati više od 5.000 godina, a sa tim se slaže i moderna nauka.
4 začina koja pospešuju rad creva
Komorač
Seme komorača je veoma moćan začin koji pospešuje proizvodnju probavnih enzima čime poboljšava rad creva. Veruje se da on pomaže u hlađenju digestivnog trakta. Svakodnevno možete da pijete napitak od komorača. Semenke treba samo da potopite u toplu vodu.
Možda vas zanima…
Kim
Kim takođe može pomoći u proizvodnji enzima za varenje i izlučivanju žuči, što pomaže vašem telu da bolje vari masnu hranu. Obavezno se dodaje u jela sa sočivom kako bi se poboljšala svarljivost.
Kurkuma
To je prava zvezda među začinima. Kurkuma sadrži antiinflamatorna svojstva, tako da može pomoći u održavanju zdravih puteva u crevima, kao i u održavanju sluznice. Kako bi se povećala efikasnost kurkume, uvek je treba koristiti u kombinaciji sa crnim biberom.
Karanfilić
Karanfilić je još jedan začin koji ima moćne antiinflamatorne efekte zahvaljujući jedinjenju eugenolu i odličan je antiseptik i koristi se u stomatologiji, piše mindbodygreen.com.
Komentari (0)