Odrasli

Začini koji pospešuju rad creva: Poznati su već 5.000 godina

Njihovu delotvornost potvrdila je i moderna nauka

02.03.2022 18:00

Začini koji pospešuju rad creva: Poznati su već 5.000 godina
Pixabay

Drevna ajurveda i druge narodne medicine su verovale da svi zdravstveni problemi počinju u crevima i da su ona izvor istinske vitalnosti i blagostanja. Iako to zvuči prilično pojednostavljeno, savremena istraživanja sugerišu da je zdravlje creva ključno za celokupno zdravlje organizma.

Jedan od načina da pomognete vašim crevima u svakodnevnim funkcijama je da u ishranu uključite hranljive začine koju su po svojoj lekovitosti poznati više od 5.000 godina, a sa tim se slaže i moderna nauka.

4 začina koja pospešuju rad creva

Pixabay

Svakodnevno može da se pije napitak spremljen od tople vode i semenki komorača

 

Komorač

Seme komorača je veoma moćan začin koji pospešuje proizvodnju probavnih enzima čime poboljšava rad creva. Veruje se da on pomaže u hlađenju digestivnog trakta. Svakodnevno možete da pijete napitak od komorača. Semenke treba samo da potopite u toplu vodu.

Pixabay

Kim poboljšava svarljivost određenih namirnica

 

Kim

Kim takođe može pomoći u proizvodnji enzima za varenje i izlučivanju žuči, što pomaže vašem telu da bolje vari masnu hranu. Obavezno se dodaje u jela sa sočivom kako bi se poboljšala svarljivost.

Pixabay

Kurkumu uvek treba koristiti u kombinaciji sa crnim biberom

 

Kurkuma

To je prava zvezda među začinima. Kurkuma sadrži antiinflamatorna svojstva, tako da može pomoći u održavanju zdravih puteva u crevima, kao i u održavanju sluznice. Kako bi se povećala efikasnost kurkume, uvek je treba koristiti u kombinaciji sa crnim biberom.

Pixabay

Pored toga što je obavezni dodatak kuvanog vina, karanfilić je odličan antiseptik

 

Karanfilić

Karanfilić je još jedan začin koji ima moćne antiinflamatorne efekte zahvaljujući jedinjenju eugenolu i odličan je antiseptik i koristi se u stomatologiji, piše mindbodygreen.com.

Komentari (0)