Tetka Saveta

KADA se SOLI supa? Ako posolite u POGREŠNOM trenutku, POKVARIĆETE UKUS jela

Ispravnim tajmingom možete transformisati i najjednostavnije jelo u nešto nezaboravno. A ako pogrešite – uvek postoji način da spasete stvar. Samo polako, i bez panike.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

14.09.2025 17:25

KADA se SOLI supa? Ako posolite u POGREŠNOM trenutku, POKVARIĆETE UKUS jela
shutterstock.com/New Africa

Možda imate savršen recept, najbolje sastojke i pravu količinu začina, ali jelo vam i dalje deluje bezukusno? Verovatno pravite jednu od najčešćih grešaka - solite u pogrešnom trenutku.

U kulinarstvu, so nije samo dodatak - ona je ključni element koji izvlači maksimum iz svakog zalogaja. Profesionalni kuvari se slažu: tajming soljenja može biti presudan. Prekasno i jelo je bljutavo. Previše rano - rizikujete da ga presušite ili presolite.

Zato, evo kada tačno treba dodavati so tokom kuvanja različitih jela:

Supe i variva 

Čim voda krene da vri, vreme je za so. Rano soljenje omogućava da se ukus ravnomerno rasporedi kroz tečnost i sastojke - bilo da je to povrće, meso ili mahunarke. Ako solite pred kraj kuvanja supe, so ostaje na površini i stvara neravnotežu u ukusu.

Testenina 

Ne čekajte da voda proključa - dodajte so odmah kada je stavite na ringlu. Tako se slani ukus "upisuje" u testeninu iznutra, umesto da ostane samo na površini.

freepik

Kada treba posoliti testeninu

Ako zaboravite, ni najfiniji sos je neće spasti od bljutavosti.

Meso i povrće 

Za dobar roštilj ili pečeno meso, posolite tik pre nego što ga stavite na toplotu. To omogućava formiranje hrskave korice i zadržava prirodne sokove unutra.

Razoomanet/Shutterstock

Kada se soli meso

Ako so stavite ranije, izvući ćete vlagu i meso će biti suvlje.

Druga opcija: solite odmah po vađenju iz tiganja ili rerne, dok je površina još topla - tada so lako prodire i pojačava ukus.

Zaboravili ste da posolite? Ne paničite

Ako ste pri kraju kuvanja shvatili da ste zaboravili so – ne sipajte je nasumično. Umesto toga, rastvorite je u malo tečnosti (kao što je bujon, voda ili čak malo maslinovog ulja), pa polako dodajte u jelo uz mešanje. Na ovaj način sprečavate neujednačen ukus i izbegavate "slane džepove".


BONUS VIDEO:

Komentari (0)