Pirinač je jedna od najdugovečnijih namirnica, ali sve dok se ne skuva. Kad se skuva ili napravite jelo od pirinča stvar se drastično menja. Mnogi ne znaju da počinje da se kvari praktično sat vremena nakon što jelo sa pirinčem skinete sa šporeta ukoliko stoji na sobnoj temperaturi.
Iako je pirinač vrlo zahvalan za pripremu i lako se kombinuje sa povrćem i mesom, ali morate znati da je vrlo kvarljiv i to mnogo brže nego što to iko pretpostavlja. Može da se sačuva i tokom podgrevanja ne gibi ukus, ali se morate pridržavati nekoliko pravila kako bi hrana ostala bezbedna.
Naime, pirinač je namirnica koja je veoma podložna kvarenju, i to ne zbog načina podgrevanja, već zbog toga kako se čuva nakon kuvanja. U sirovom pirinču prirodno se nalaze mikroorganizmi iz roda Bacillus cereus. Oni nisu uvek štetni, ali kada se pirinač skuva i ostavi da stoji na sobnoj temperaturi, ove bakterijske spore mogu da se razmnožavaju i prerastu u aktivne bakterije koje luče toksine. A upravo ti toksini mogu izazvati ozbiljno trovanje hranom.
Shutesrock
Simptomi trovanja koje izaziva Bacillus cereus najčešće uključuju sledeće simptome:
- mučnina
- povraćanje
- proliv
Simptomi se mogu se pojaviti već nekoliko sati nakon konzumacije kontaminiranog pirinča. Najveća greška koju ljudi prave jeste što ostave kuvani pirinač da stoji u šerpi na radnoj površini umesto da ga ubace u frižider. Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, a posebno ako tokom noći ostane van frižidera, to su veće šanse da se bakterije razmnože do nivoa opasnog po zdravlje.
Zato stručnjaci savetuju jedno jednostavno pravilo - kuvani pirinač ne bi smeo da stoji na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon tog perioda, obavezno ga prebacite u hermetičku posudu i stavite u frižider. Idealno bi bilo da se pirinač ohladi što pre nakon kuvanja pre nego što ga stavite u frižider.
Kako upozoravaju stručnjaci za ishranu pirinač koji ste jednom podgrejali nemojte više vraćati u frižider i podgrevati opet. Podgrevanje treba da bude jednokratno, jer svako dodatno zagrevanje i hlađenje povećava rizik od kontaminacije.
Komentari (0)