Pirinač je stalni sastojak u kuhinjama raznih naroda i u većini slučajeva njegova priprema podrazumeva kuvanje. Kako bi ga pravilno skuvali, potrebna vam je određena količina pirinča, dupla količina vode na tu količinu, so i šerpa sa poklopcem koji se dobro zatvara.
Iako deluje kao da se ova namirnica izuzetno lako sprema, neretko se desi da se zalepi za dno šerpe i da ima "bljutav ukus". Postoji nekoliko praktičnih saveta kako da ne pravite ovakve greške.
Pirinač dobro operite dok voda koja ostaje posle njega ne bude u potpunosti bistra. Mutna voda je znak da pirinač sadrži mnogo skroba, što čini da se on lepi pri kuvanju. Kada voda proključa dodajte so, procedite pirinač, poklopite i nikako nemojte da podižete poklopac punih 5 minuta dok ga kuvate na jakoj vatri. Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još dva minuta. Poklopljenu šerpu ostavite još 10 minuta na ringli. Skuvani pirinač biće rastresit i spreman za posluživanje.
Kuvari širom sveta dali su još jedan koristan savet za pripremu ove namirnice. Prvi korak do savršeno skuvanog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač i pržite ga dok ne dobije žućkastu boju. Nakon toga dolijte vodu i posolite. Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuvajte još 20 minuta dok pirinač ne omekša. Ulje će učiniti da se pirinač ne slepi i da bude rastresit. Kako bi pirinač ostao beo, u vodu za kuvanje stavite nekoliko kapi limuna.
Komentari (0)