Tetka Saveta

DA LI STE PROBALI KARDAMOM? Indijski začin oplemenjuje jela, a kao dodatak kafi ubrzava metabolizam (FOTO)

Rezultati nove studije će posebno obradovati one koji se bave svojim izgledom.

16.08.2023 08:01

DA LI STE PROBALI KARDAMOM? Indijski začin oplemenjuje jela, a kao dodatak kafi ubrzava metabolizam (FOTO)
shutterstock.com

U potrazi za adekvatnom ishranom koja će izbalansirati naše zdravlje i izgled mnogi eksperimentišu sa određenim namirnicama.  Ako je verovati novom istraživanju, konzumiranje začina kardamoma, koji je ključni sastojak u indisjkoj kuhinji , može dovesti do gubitka masti i smanjenja upala. Glavni istraživač doktor Luis Cisneros Zevalos rekao je da je ovaj začin manje poznat u Americi ali je rasprostranjen u drugim delovima sveta i da je njegov tim došao do saznanja da bi on mogao da sagori kalorije i održi telesnu težinu dok povećava apetiti i potrošnju hrane, navod britanski San.

Naučnici sa Instituta za unapređenje zdravlja u Teksasu su proučavali uticaj ovog začina na miševe. Oni su otkrili to da ne samo što ih je činio gladnijima, već im je pomogao u sagorevanju viška energije i gubitka masti. 

Tim je objasnio da je to posledica toga što pomaže da se kontroliše sistem koji reguliše kako se masti razgrađuju i kako se energija stvara u jetri i mišićima. Miševi koji su imali u ishrani više od jednog procenta ovog začina jeli su više od onih sa manje hrane. Osim toga primećeno je da su dobili manje na težini i da su smanjili masu, što ukazuje da je ovaj začin odličan kod lečenja gojaznosti

shutterstock.com

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje ovog začina može dovesti do gubitka masti

Druga studija koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke, otkrila je da kardamom pomaže u smanjenju upala niskog stepena koji dovode do hroničnih zdravstvenih problema poput artritisa, srčanih bolesti i dijabetesa. 

Doktor je objasnio da odrasli koji teže u proseku oko 60 kg trebalo bi da konzumiraju količinu od 77mg ovog začina kako bi videli korist. To je ekvivalento 8-10 mahuna dnevno. Ovaj začin ima topao biljni ukus i koristi se u slanoj i slatkoj hrani i piću širom sveta. Posebno je popularan u indijskoj kuhinji i preovlađuje u mnogim njihovim jelima poput pilava, pudinga od pirinča i drugih...Mešavine začina poput karija u prahu i garam masala, obično sadrže i kardamom, a često se dodaje u kolačiće i pudinge. 

Doktor Zevalos je otkrio kako je njegov tim došao do saznanja da kardamom može koristiti kao promoter ukupnog zdravlja.

- Semenke kardamoma sa novom funkcionalnošću, mogu se koristiti u različiim industrijma, uključujući sportsku industriju, funkcionlnu hranu i dijetetske suplemente za favorizovanje proizvodnje zdravije hrane.- naveo je on.

Takođe je istakao kako postoji spektar potencijalnih zdravstvenih proizvoda sa ovim začinom i njegovim prirodnim jedinjenjima.

KAFA SA KARDAMOMOM

Sastojci:

  • 200 ml, jake, crne kafe
  • 2 prstohvata kardamoma u prahu
  • 1 kašičica kokosovog maslaca

Priprema:

Dodajte u šolju tople kafe dva prstohvata začina i promešajte. Dodajte i kašiku kokosovog maslaca. Miris je mačigan, a kafa sa maslacem se pretvara u piće koje razbuđuje i pospešuje metabolizam.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)