Tetka Saveta

KAKO JE NAJBOLJE ČUVATI LUK DA NE PROKLIJA: Saveti zlata vredni za produžavanje roka trajanja ovog čudesnog povrća! (FOTO)

Postoje različite metode u zavisnosti da li je isečen ili ne.

13.08.2023 16:00

KAKO JE NAJBOLJE ČUVATI LUK DA NE PROKLIJA: Saveti zlata vredni za produžavanje roka trajanja ovog čudesnog povrća! (FOTO)
shutterstock.com

Ako postoji jedna osnovna namirnica za kuvanje, a koja je sastavi deo svakog obroka to je luk. Koristi se u kuvanim jelima, hamburgerima, salatama i drugim specijalitetima. Postoji mnogo ukusnih i jedinstvenih sorti luka kao što su crni luk, vlašac, praziluk, beli luk, sremuš, kao i mladi luk, a ovo su načini na koje trebate da ih čuvate da biste produžili njihovu svežinu i rok trajanja

Gde čuvati neoštećeni luk

Luk treba čuvati na hladnom, tamnom mestu. Temperaturni raspon od 2-6 stepeni smatra se idealnim. Celi, sirovi luk će se očuvati do nekoliko meseci ako se čuva u ovim uslovima. Podrumi, ostave i hladne garaže svi su pogodni za njegovo skladištenje.

Ako nemate pristup ovom posebnom tipu prostorija, luk možete ostaviti na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu, mada ćete ovom metodom njegovo trajanje produžiti samo do četiri nedelje. Samo se pobrinite da ih držite u nečemu gde će imati dovoljno vazduha. Takođe, luk držite dalje od krompira, koji oslobađa vlagu koja može ubrzati njegovo kvarenje.

Gde čuvati iseckan luk

Kada jednom isečete luk, sve preostale komade treba čuvati u frižideru. Imaćete oko nedelju dana da ga iskoristite pre nego što počne da gubi svežinu. Ako vam ostane pola luka, jednostavno ga stavite u fioku za povrće.

shutterstock.com

Čuvanje luka zavisi od njegove sorte, a ovo su saveti kako da produžite njegov rok trajanja.

Čuvanje mladog luka

Prolećni luk, luk koji je ubran pre nego što je lukovica imala šansu da nabubri, nešto je krhkiji od zrelih sorti. Pošto mladi luk uključuje jestive vrhove, koji će se mnogo brže pokvariti nego potpuno razvijeni odrasli luk koji je samo predstavljen lukovicom, briga i čuvanje ove vrste luka su različiti.

Vrste vlašca zahtevaju malo drugačiju brigu. Zato što mekana zelena boja vlašca može da promeni boju ako se čuva sa kesom belog luka na hladnom, tamnom mestu, treba paziti da se ovom vrstom luka drugačije rukuje.

Zavijte buket vlašca u vlažan papirni ubrus i stavite ga u plastičnu kesu. Čuvajte ga u fioci za povrće za maksimalni vek trajanja i svežinu (možete dobiti do nedelju ili više ovom metodom). Alternativno, buket vlašca možete čuvati u čaši hladne vode i pokriti izložene delove plastičnom kesom.

I praziluk treba čuvati u frižideru kada se kupuje svež. Stavite neoprane, neobrezane praziluke (iako možda treba odseći tvrde vrhove da bi se uklopili) u hermetičku plastičnu kesu kako bi se sprečilo da se miris prenese na druge namirnice u fioci za povrće.

Koliko dugo traje neisečeni luk?

Neisečeni luk, uključujući španski, beli i crveni luk, trajaće do tri meseca ako se čuvaju u optimalnim uslovima od 10- 20 stepeni i dalje od krompira. Ako čuvate luk duže vreme, može da proklija ili omekša iznutra i bolje je da ga jedete kuvan, nego sirov.

Možete jesti luk koji je proklijao, ali imajte na umu da će ukus biti gorak, za razliku od neproklijalog luka koji se konzumira u periodu od 2 do 3 meseca.

Da li treba drugačije čuvati luk leti?

Tokom leta, može se desiti da je vek trajanja neisečenog luka kraći nego u hladnijim sezonama. Visoka vlažnost i toplota mogu skratiti vek trajanja luka. Takođe, može biti teže pronaći hladno, suvo mesto za čuvanje luka. Ako imate problema sa pronalaženjem prostora od preporučenih stepeni u vašem domu, najbolje je čuvati luk u frižideru dok su temperature visoke.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)