Domaća kuhinja je nešto što oduševi sve turiste koji navrate u Srbiju. Šarenolik izbor jela bogatih začinima budi sva čula, te ne čudi što se svi rado vraćaju specijalitetima koje jednom probaju u našoj zemlji.
Srećna Republika donosi vam recept za vlaški pileći paprikaš koji će vas oduševiti. Kuvano jelo bogato vitaminima i proteinima, sve u jednom tanjiru.
Sastojci:
*za 4 osobe
- 4 pilećih bataka i karabataka
- velika glavica crnog luka
- 3 do 4 čena belog luka
- velika crvena babura
- po ukusu suvi začin, biber, so
- 1/2 kašike dimljene crvene paprike
- 1/4 kašičice dimljene ljute paprike
- 1 do 2 kašike pačje masti
- 1 l domaćeg paradajza iz flaše
- 500 ml do 750 ml vrele pileće supe ili vode
- puna kašika pirea od paprike
- 2 lista lovora
Hladna zaprška:
- puna kašika brašna
- 100 g kiselog mleka
- 100 ml pileće supe
Priprema:
U šerpi zagrejati pačiju mast (može se koristite i bilo koje drugo ulje po izboru, mada je sa mašću mnogo ukusnije i autentičnije), a zatim dodati piletinu koju ste prethodno očistili od viška masnoće. Kožicu nemojte skidati, a zatim ih raseći kako bi se odvojili od kosti i propržiti dok meso ne porumeni sa svih strana. Dodati luk i beli luk i pržiti poklopljeno sve zajedno (smanjiti temperaturu, pa više dinstati nego pržiti) dok luk ne omekša. Zatim pobiberiti, dodati obe vrste paprike i posoliti. U slučaju da je potrebno malo tečnosti, dodati kašiku dve pileće supe ili vode. Naliti paradajzom iz flaše, dodati lovorov list i pire od paprike (ako nemate to pire slobodno stavite 1 do 2 kašike ajvara), poklopiti, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati oko 30 do 45 minuta ili dok ne vidite da je meso skuvano. Povremeno promešati i ako vam nije dovoljno tečnosti, dodajte još onoliko koliko volite da vam je paprikaš gust. Jelo je samo po sebi veoma zasitno, ali ko želi može dodati i nekoliko krompira.
U posebnu činiju sjediniti kiselo mleko, vodu i kašiku brašna i umutiti da nema grudvica. Uliti u paprikaš mešajući. Dodati suvi začin i biber po ukusu. Kuvati sve zajedno još 5 minuta. Poslužiti toplo, a pred služenje posuti sitno iseckanim peršunom.
Uživajte!
Komentari (0)